De Boodschap
Defensie

Nederlandse Defensie bezoekt Suriname met 47e Onafhankelijkheidsdag

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Pelikaan is sinds maandag in Suriname ter gelegenheid van de 47e Onafhankelijkheidsdag. Het havenbezoek vindt plaats om de banden met Suriname op defensiegebied verder aan te halen en te verdiepen. De militairen van Zr.Ms. Pelikaan nemen vrijdag 25 november deel aan de parade en het defilé. De commandant en de bemanning van Zr.Ms. Pelikaan zijn blij en vereerd om wederom, net als vorig jaar, een bijdrage te kunnen leveren aan deze belangrijke nationale Surinaamse feestdag. Ook directeur Internationale Militaire Samenwerking, brigadegeneraal Jan Blacquiere, is hierbij aanwezig. Het bezoek van brigadegeneraal Blacquiere onderstreept en versterkt het belang dat de Nederlandse defensie hecht aan de Surinaams Nederlandse militaire samenwerking. Het ondersteuningsschip voor het Caribisch gebied heeft saluutgranaten meegenomen voor de ceremoniële 21 saluutschoten tijdens Srefidensi door het Surinaams Nationaal Leger. Ook is er een donatie aan schoolboeken van een school in Bonaire meegenomen voor het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL).

Surinaamse militairen van de Marine en leden van de Surinaamse Kustwacht voeren eerder mee aan boord van Nederlandse marineschepen in het Caribisch gebied. Ook dit gebeurt nu weer.  Drie Surinaamse militairen zijn vorige week naar Curaçao gereisd om voor een periode van drie weken mee te varen aan boord van Zr. Ms. Pelikaan inclusief het havenbezoek aan Paramaribo. Zo kunnen ze ervaring opdoen aan boord van een Nederlands marineschip, van elkaar leren en de samenwerking verbeteren. Het gaat om de eerste luitenant Imayro Sleur (nautische officier), de korporaals der eerste klasse Rochella de Seil (logistiek medewerker) en Sirano Djojowitjono (leerling machinist).  Het ondersteuningsschip ligt van 21-26 november in de haven. De drie Surinaamse militairen blijven aanboord en vertrekken op 26 november weer richting Curaçao. Zij keren dan op 2 december met de vliegtuig terug naar Suriname.

In 2021 tekenden de Surinaamse en Nederlandse ministers van Defensie een intentieverklaring. Sindsdien is de militaire samenwerking sterk toegenomen. Beide landen willen de militaire samenwerking de komende jaren verder versterken. Hierin past het wederzijds voornemen om in 2023 en 2024 de jungletraining in Suriname te houden. Daarbij wordt nog intensiever met het Surinaams Nationaal Leger samengewerkt.  Ook op het gebied van opleiding en training worden de banden aangehaald. Naast de steun aan de Militaire School voor onderofficieren gaan de militaire academies voor officieren samenwerken. Tevens blijven Surinaamse militairen opleidingen volgen in Nederland. Nederland zet zich in om ook weer een bijdrage te leveren aan Gran Mati in 2023.