De Boodschap
Kabinet van de President

Nieuw Nickerie en Wageningen vieren 47 jaar Srefidensi

Het district Nickerie heeft 47 jaar staatkundige onafhankelijkheid op zijn eigen manier gevierd. Dit gebeurde onder meer met een braderie op het Volksplein. De viering ging gepaard met kransleggingen bij verschillende monumenten alsook toespraken door onder meer districtscommissaris Senrita Gobardhan. De feestactiviteiten, die van 24-26 november duren, zijn voorbereid door de speciaal daarvoor ingestelde Commissie 47 jaar Srefidensi Nickerie, welke geleid werd door de burgermoeder. Simultaan waren er ook festiviteiten in Wageningen, die bedoeld zijn toerisme te stimuleren.

In Nieuw Nickerie zijn er kransen gelegd bij het Baba en Mai-monument op het Volksplein; het borstbeeld van Jaggernath Lachmon op het Brasaplein; het Kokolampu monument en het Inheems monument eveneens op het Volksplein. De braderie op het Volksplein is een driedaagse activiteit, die na een periode van covid weer eens plaatsvindt. De braderie bood activiteiten zoals informatiestands, food and craft en kinderspelen. Voor 25 november stond er ook een demonstratie van de bikers op het programma.

Dc Gobardhan legde in haar toespraak de nadruk op de “trots als Surinamer” en het belang van eensgezindheid. Ze zegt dat Surinamers trots mogen zijn op het hebben van eigen wapen, vlag en volkslied. De burgermoeder meent dat wij als Surinamers moeten tonen dat wij een zijn en als zodanig moeten werken aan de ontwikkeling van het land. “Er mogen verschillende meningen zijn, maar die dienen te zijn in het belang van land en volk.”

Behalve in Nieuw Nickerie waren er ook activiteiten in Wageningen. Daar hebben particulieren in samenwerking met de ministeries van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) een traject uiteengezet om de plek weer aantrekkelijk te maken. Tegen deze achtergrond vinden er van 24 tot en met 27 november enkele activiteiten plaats Ingi Broki en Post Utrecht.

Wageningen heeft met zijn rijke geschiedenis en prachtige waterkant, de potentie om een toeristisch trekpleister te worden. Volgens Ruben Forster, die de trekker is van het traject, moet Wageningen geen plaats meer zijn waar men langsrijdt zonder er een bezoek te brengen. Binnen het traject ligt het de bedoeling om onder meer een inheems restaurant te bouwen in Post Utrecht.