De Boodschap
Kabinet van de President

‘Nieuwe’ SLM Airbus operationeel

De ‘nieuwe’ Airbus A340-300 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) zal vanaf heden op de route Mid-Atlantische route ingezet worden. “De SLM zal de vloot en het routenetwerk verder uitbreiden om het reizend publiek van dienst te zijn,” zegt president Chandrikapersad Santokhi tijdens de inzegening van het toestel. Het staatshoofd geeft verder aan dat de nieuwe aanwinst zal bijdragen aan het verder ontwikkelen van Suriname. Deze plechtigheid heeft op woensdag 24 mei 2023 plaatsgevonden op de Johan Adolf Pengel Airport in aanwezigheid van minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), directie en personeel van SLM, reisagenten en andere hoogwaardigheidsbekleders.

President Santokhi is ingenomen met de nieuwe aanwinst en merkt op dat er vooruitgang zichtbaar is bij de vliegmaatschappij. “Zoals we allemaal weten, zat de SLM in zwaar weer, maar dat is nu langzamerhand aan het opklaren.” Het staatshoofd verzekert dat de regering er alles aan zal doen, om onze nationale trots, weer die plaats te geven, die het verdient en zegt dat de overheid hierbij de volle ondersteuning zal geven. Hij is van mening dat de SLM op elk vlak weer gezond gemaakt moet worden. “De SLM, is een ontwikkelings-ondersteuningsinstrument om Suriname toegankelijk te houden,” aldus president Santokhi.

Steven Gonesh, CEO van SLM, geeft aan dat de kist onder een lease agreement met V2 Aviation DMCC uit Dubai zal vliegen naar voornamelijk Paramaribo- Amsterdam vice versa voor de komende 8 maanden. “Het in eigen beheer hebben van vliegend materieel en identiteit aan boord is van eminent belang,” meldt de SLM-directeur. De vliegmaatschappij werkt aan het reduceren van de kosten, welke volgens de functionaris, een belangrijke stap is in het herstel van het bedrijf. SLM zal na bijkans 3 jaar weer operationeel zijn op de Mid-Atlantische route, een nieuwe fase voor het bedrijf om haar vleugels verder uit te slaan. Directeur Gonesh zegt verder dat hiermee de SLM niet alleen zichtbaar zal zijn, maar wederom haar identiteit zal verkrijgen op de route.

Met nieuwe de A340-300 airbus is de basis gelegd voor continuïteit, en is de SLM een redelijke speler, omdat zij bijna de enige is in de regio die trans-Atlantische vluchtuitvoeringen doet naar Europa. De directeur is verheugd met het feit dat de vliegmaatschappij na een hele periode van stilstaan, nu weer operationeel is. De vraag naar redelijke tarieven zal zeker de nodige aandacht verdienen. “Maar we moeten zeker het prijsniveau in balans houden, anders kom je er niet onderuit met de kosten die gedekt moeten worden,” aldus directeur Gonesh. De carrier zal voorlopig 3 keren per week de route Paramaribo-Amsterdam onderhouden. Als er behoefte bestaat voor meer vluchten, zal de SLM hierop inspelen.