De Boodschap
Kabinet van de President

Percentage positieven in werkgebied Medische Zending zorgwekkend

Het percentage positieven binnen het werkgebied van de Medische Zending (MZ) is zorgwekkend. Dit, zegt minister Amar Ramadhin op basis van de meest recente data die hij op donderdag 13 januari 2022 in de Nationale Assemblee (DNA) presenteerde. In DNA heeft de regering het parlement informatie verschaft over de huidige Covid-19-situatie.

 

Minister Ramadhin toonde een totaal aantal van 294 testen, waarvan 138 positieve gevallen bleken. Gezien de positiviteitsgraad van 50% spreekt de bewindsman van een zorgwekkende situatie in het bereikgebied van de Medische Zending. De berichten vanuit MZ zijn dat er een enorme lage testbereidheid is. De bewindsman legt uit dat dit het gevaar op massaverspreiding van het virus en overlijden vergroot. Hoewel er in het kustgebied een toename is van gevaccineerden, merkt hij op dat de vaccinatie- en testbereid ook in dit deel van Suriname laag is. Ook het aantal personen dat een boostershot heeft genomen is nog aan de lage kant. De minister van Volksgezondheid concludeert voorzichtig dat vaccinatie helpt tegen sterfte. Het is volgens hem aangetoond dat vaccinaties ook tegen meer dan 14 ziektes beschermt.

 

Terwijl de campagne om te vaccineren wordt gevoerd, moeten wij volgens de minister de focus niet verliezen dat andere infectieziekten om de bocht liggen. Hij zegt dat gewaakt moet worden voor de uitbraak van andere ziekten. De focus is tot nu toe voornamelijk op Covid-19, maar de regering pleegt ook investeringen om andere campagnes zoveel als mogelijk draaiende te houden. “Het is een wereldwijd probleem dat nationale immunisatieprogramma’s schade ondervinden van Covid-19”, aldus minister Ramadhin.