De Boodschap
Landbouw, Veeteelt & Visserij

Pompgemaal Wageningen na 300 dagen compleet operationeel

“Optimaal waterbeheer ten behoeve van rijstarealen gelegen aan de rechteroever van de Nickerierivier zal over 300 dagen gegarandeerd zijn,” zei minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) tijdens de contractondertekening “Rehabilitatie Pompgemaal Wageningen” met Kuldipsingh Infra NV. De ondertekening vond plaats op donderdag 6 oktober 2022. Als vertegenwoordiger van het ministerie ondertekende waarnemend directeur van Landbouw, Soedeshchand Jairam het contract met Rabin Raghoebir, de vertegenwoordiger van Kuldipsingh Infra NV.

Het pompgemaal te Wageningen dateert van de vijftiger jaren van de vorige eeuw en bestaat uit drie pompen. Door de tijd heen hebben deze pompen hun diensten bewezen, maar waren dringend aan vervanging toe. Via een creditline vanuit India zijn er voor dit project drie nieuwe pompen vervaardigd door het Indiaas bedrijf Kirloskar Brothers Limited (KBL) waarvan de eerste onlangs in september is opgeleverd. Sinds de oplevering hiervan konden enkele boeren starten met het in cultuur brengen van terreinen die lange tijd verwaarloosd waren. Als alle drie pompen van pompgemaal Wageningen werkende zijn, wil dat volgens minister Sewdien zeggen dat er 30.000 hectaren meer padie inzaai zal zijn per jaar en meer deviezen in ons land.

De regering van Suriname is verantwoordelijk voor het beleid en de ontwikkeling van de agrarische sector in Suriname. Bovendien is het doel erop gericht om één van de belangrijkste voedsel leveranciers in de regio te worden. In dit opzicht zijn de inspanningen ter bevordering van de productie van rijst en rijstproducten voor lange tijd een prioriteitsgebied voor het ministerie van LVV. Deze inspanningen omvatten niet alleen onderzoek en ontwikkeling van nieuwe varianten van rijst en gewassen, maar ook de verbetering van de belangrijkste infrastructuur en efficiëntie.