De Boodschap
Kabinet van de President

President Chandrikapersad Santokhi presenteert Surinaamse visie energiebeleid

Tijdens zijn speech op de opening ceremonie van de International Energy Conference and Expo 2022 op 15 februari 2022, welke gehouden wordt van 15 februari tot en met 18 februari 2022, presenteerde President Chandrikapersad Santokhi Suriname ’s beleid en visie met betrekking tot duurzame energie.

“Het bevorderen van een economie, maar ook een samenleving, op weg naar een duurzame energietoekomst. De enorme investeringen die nodig zijn – de technologische vaardigheden en expertise die moeten worden toegepast, evenals schaalvoordelen en belangrijke beslissingen die moeten worden genomen, vereisen dat we samenwerken”, stelde president Santokhi. Het Surinaams staatshoofd sprak de aanwezigen toe, onder andere, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, de president van Ghana, Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, de minister-president van Barbados, Mia Amor Mottley en de president van Guyana, Irfaan Ali, in de hoedanigheid van eregast op de conferentie.

Zowel Guyana als Suriname zijn op weg van ontwikkeling, naar een duurzame economie, die de transitie zal maken van koolstof gebaseerde energie naar groene energie. “Bij het in kaart brengen van deze transitie moeten we erkennen dat anderen ons zijn voorgegaan en hebben geprofiteerd van de verdiende inkomsten om een ​​moderne economie te ontwikkelen en een toekomstig pad van economische ontwikkeling te creëren, waar olie en gas misschien niet meer zo’n belangrijke rol spelen. Deze gelukkige landen hebben een groot deel van hun inkomsten gespaard om te kunnen voorzien in toekomstige generaties. We hebben hetzelfde doel en dezelfde inzet voor onze huidige generatie, en zeker voor toekomstige generaties”, benadrukt het Surinaams staatshoofd.

Ongetwijfeld zal Suriname op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier de aanwezige olie- en gasbronnen ontwikkelen aangezien olie en ook gasbronnen niet oneindig zijn. De president gelooft zeker dat Suriname en Guyana, met deze nieuwe hulpbronnen, kunnen helpen de wereldwijde energiearmoede te verminderen, die het voor bijna een miljard mensen moeilijk maakt om een ​​productief levensonderhoud te ontwikkelen. President Chandrikapersad Santokhi geeft verder aan dat er een concept van “duurzame ontwikkeling buiten onze grenzen” is ontworpen zodat de functionele samenwerking tussen de buurlanden, Guyana en Brazilië, op vijf gebieden kan bevorderen, namelijk: infrastructuur, omgeving, investeringen, marktuitbreiding en energie. “We zijn verheugd om hier op de conferentie te zijn, om u deze informatie te geven, zodat u een ​​idee heeft over waar Suriname staat, maar ik ben hier ook, met mijn delegatie, om synergieën te leren en te bespreken”, vult hij verder aan. President Santokhi sprak de hoop uit dat beide landen, zowel Suriname als Guyana, uiteindelijk succesvol tot ontwikkeling zullen komen, op basis van de strategie van publieke en private partnerschap en samenwerking.