Op maandag 29 maart 2021 wordt het Holi-feest gevierd. Aan de vooravond van dit feest roept president Chandrikapersad Santokhi in zijn Holi-boodschap de samenleving op ”het Holi-feest aan te grijpen om alle verschillen die er mogen bestaan tussen individuen en groepen, achterwege te laten, en te zoeken naar de overeenkomsten die ons nader tot elkaar brengen, om zo te groeien naar een echte natie, naar ‘Nation Building’”.
Holi markeert, aldus het staatshoofd, een nieuw begin en de vernieuwing van de natuur. President Santokhi gaat in zijn boodschap als volgt verder: “Op de dag van Holi is onze samenleving gewend deze dag te vieren met lach, zang, dans en elkaar te bestrooien met gekleurde poeder. Met deze gekleurde poeder wordt symbolisch uitgedrukt, dat iedereen verschillende kleuren heeft en toch gelijk is. We symboliseren vandaag dus die ‘Bromki Djari’. En door elkaar met gekleurde poeder te bestrooien, symboliseert ook, dat iedereen verschillende geaardheden heeft en toch geaccepteerd is. Het Holi-feest is niet alleen symboliek voor éénheid en gelijkheid, ook voor die van overwinning. Holi is een triomf van het goede op het kwade, van tegenspoed naar voorspoed, van verdriet naar vreugde. Holi verbroedert.”
“Aan de vooravond van het Holi-feest roep ik U allen op, om U te laten inspireren en motiveren om die éénheid op te zoeken. Laten we als samenleving het Holi-feest aangrijpen om alle verschillen die er mogen bestaan tussen individuen en groepen, om die achterwege te laten, en te zoeken naar de overeenkomsten die ons nader tot elkaar brengen, om zo te groeien naar een echte natie, naar ‘Nation Building’. En vooral nu tijdens deze Covid-19 Pandemie, waar we het feestelijke karakter van het Holi-feest achterwege moeten laten. De gezondheid van onze samenleving gaat voor. Waar we dus vorig jaar in het openbaar het Holi-feest nog uitbundig hebben gevierd, zal dit jaar de sfeer anders zijn. Gezamenlijk kunnen we de Covid-19-pandemie aanvechten.”
President Santokhi: “Dit houdt in dat alle publieke evenementen en activiteiten in verband met het Holi-feest dit jaar verboden zijn. Samen moeten we voorkomen dat ‘Super Spreading’ events, de aanzet kunnen zijn voor een uitbraak van een derde coronagolf in ons land. ‘Super Spreading’ events zijn plekken waar veel mensen samenkomen, om te praten, te dansen of te zingen, waarbij velen van ons tegelijk besmet kunnen worden.”
Het staatshoofd zegt dat de regering geen extra risico’s neemt en daarom adviseert het Holi-feest in huiselijke kring te vieren, en zich daarbij te houden aan het vastgestelde samenscholingsverbod. “Waar het Holi-feest een feest is van uitbundigheid, vraag ik U, om dit jaar rekening te houden met uw medemens. Alléén zo, geven we prioriteit aan de veiligheid van het volk. En niet alleen hier in Suriname, maar wereldwijd houdt men zich dit jaar, tijdens het Holi-feest, aan de geldende Covid-19-maatregelen. Zo ook onze Surinaamse Diaspora. Aan hen vraag ik ook om dit jaar rekening te houden, zodat we het volgend jaar gezamenlijk kunnen vieren. Gezamenlijk hier in Suriname; met lach, zang, dans en elkaar te bestrooien met gekleurde poeder.”
“De betere tijden zullen komen! Hebt u geduld. Het volk van Suriname, de Surinaamse diaspora, Ik wens u allen een ‘Shubh Holi’ toe. Moge uw leven net een regenboog, gevuld zijn met de kleuren van liefde, vriendschap, gezondheid en blijdschap. God bless you”, besluit het staatshoofd zijn boodschap.