De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi aangekomen in Verenigde Staten voor AVVN

President Chandrikapersad Santokhi zal in New York deelnemen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN). Daarnaast zal een omvangrijk schema, bestaande uit bilaterale vergaderingen en handels- en investeringsbeperkingen worden afgewerkt. Het staatshoofd arriveerde op 17 september in de Verenigde Staten van Amerika. De presidentiële delegatie reisde vanuit Havana, Cuba, alwaar een succesvolle G77+China Summit werd afgesloten met een gezamenlijke verklaring.

Direct na aankomst heeft de president een presentatie gehouden over investeringen in Suriname voor een groep van ruim 60 zakenlieden van Surinaamse afkomst in New York. Op de Algemene Vergadering van de VN zal er voornamelijk over de uitvoering van Agenda 2030 en de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) gesproken worden. President Santokhi zal zich in zijn toespraak voor de algemene VN-vergadering vooral richten op klimaatverandering, met name op het vinden van nieuwe financieringsmechanismen en nieuwe aspecten daarvan behandelen.

Verder zal de president op verschillende summits spreken, onder andere de SDG Summit. Ook zal het staatshoofd deelnemen aan een meeting over de situatie in Haïti. Deze meeting staat onder leiding van de Canadese Premier Justin Trudeau. Voorts staan gesprekken met de president van Servië en Zuid-Korea op de agenda. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zal bilaterale ontmoetingen hebben met collega’s van onder andere Guyana, Panama, Bhutan, Zuid-Korea, Saudi-Arabië, Polen en Nederland.