De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi beëdigt drie ambassadeurs

vlnr. GIbert van Lierop, president Santokhi, Liselle Blankendal en Angeladebie Ramkisoen

Drie Surinamers zijn door president Chandrikapersad Santokhi beëdigd tot Buitengewoon en gevolmachtigd Ambassadeur van de Republiek Suriname. De diplomaten zullen Suriname vertegenwoordigen in Brazilië, Guyana en België. De beëdiging vond plaats op het presidentieel paleis op dinsdag 18 januari 2022. Angeladebie Ramkisoen zal fungeren in de Federatieve Republiek Brazilië, Liselle Blankendal in de Coöperatieve Republiek Guyana en Gilbert van Lierop in het koninkrijk België.

De president benadrukte in zijn toespraak de strategische prioriteiten van de verschillende landen in hun relatie met Suriname. Voor de relatie met Brazilië geldt als prioriteitsacties het aangaan van strategische allianties op het gebied van olie -en gasverwerking, elektriciteit, marktuitbreiding, capaciteitsversterking, de verwerkingsindustrie en de gezamenlijke aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit. De prioriteiten in het beleid met Guyana zijn vervat in het oprichtingsdocument van de Strategic Dialogue and Coorporation platform. Suriname en Guyana moeten als toekomstige oliestaten gezamenlijk optrekken om het maximale te halen uit deze hulpbron en moeten markten aanboren om hun productieniveau te verhogen.

De prioriteit in het beleid met België, is het binnenkrijgen van foreign direct investment zowel uit België als de Europese Unie, alsook het begeleiden van het proces binnen de Europese Unie voor Visa Waiver. In België is het hoofdkantoor van de EU wat de derde grootste economie is van de wereld naast China en de Verenigde staten. Het is de bedoeling dat bij de samenwerkingen wordt benadrukt wat Suriname te bieden heeft als business partner, en zich internationaal proactief opstelt om niet aan een kant gezet te worden.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking zegt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) dat deze drie jonge capabele Surinamers getraind zijn geworden en gekwalificeerd bevonden zijn om Suriname op een waardige en productieve wijze uit te dragen.