De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi brengt werkbezoek aan district Nickerie

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 6 en 7 mei een succesvol werkbezoek gebracht aan het district Nickerie. De regeringsleider heeft tijdens zijn bezoek een tweetal Foodbaskets geopend te Paradise en in het ressort Wageningen. Het Foodsbasketproject werd eerder dit jaar geïntroduceerd, omdat het verdelen van voedselpakketten geen duurzame oplossing is. Bij de Foodsbasket kunnen mensen tegen een lage prijs zelf bepalen welke basisgoederen zij willen aanschaffen.

President Santokhi heeft aangegeven dat het project de samenleving moet stimuleren om meer te gaan produceren. “Laten wij gezamenlijk onze eigen Surinaamse producten gebruiken en daarmee helpen aan het duurzaam verbeteren van de economie.” De bewoners van Wageningen hebben het staatshoofd ondersteuning gevraagd voor het opzetten van een bakkerij en markt. De regeringsleider is voorstander van lokale initiatieven die gemeenschapsontwikkeling positief bevorderen. Hij zegt de gemeenschap daarom zijn volledige ondersteuning toe bij het verwezenlijken van de plannen.

Het staatshoofd is tijdens zijn werkbezoek ook langs geweest bij rijstbedrijf Narvin NV. De onderneming is één van de grootste exporteurs van witte rijst. “Tijdens mijn laatste bezoek hier, was het plan voor het produceren van parboiled rijst nog in de kinderschoenen. Vandaag heb ik de vorderingen meegemaakt”, aldus het staatshoofd. President Santokhi heeft aangegeven ingenomen te zijn met de innovatieve methoden en onderzoek naar nieuwe manieren voor productie door Narvin NV. De president: “Dergelijke initiatieven zullen door de regering volledig ondersteund en aangemoedigd worden.” Het staatshoofd drukt hierbij eenieder op het hart om steeds meer te kiezen voor Surinaamse producten.

Samen met minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft het staatshoofd ook een bezoek gebracht aan diverse landbouwgebieden. Bij deze gelegenheid heeft president Santokhi het startsein geven om tientallen zandwegen in het district te rehabiliteren. Door het bezanden van wegen worden enkele duizenden hectare aan landbouwarealen begaanbaar en bruikbaar gemaakt. De verwachting is dat dit jaar de inzaai zal verdubbelen in vergelijking met het vorig jaar. Volgens het staatshoofd zal dit zorgen voor een gigantische spin-off met voordelen voor zowel producenten als consumenten. De regering blijft zich inzetten om de lokale productie landelijk te verbeteren en te vergroten. De regering heeft het stimuleren van de productie hoog op agenda.