De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi en delegatie terug uit Guyana

De presidentiële delegatie die in Guyana aanwezig is geweest op de International Energy Conference and Expo 2022, is terug in Suriname. De delegatie met president Chandrikapersad Santokhi aan het hoofd, is op woensdag 16 februari 2022 op het vliegveld Zorg en Hoop gearriveerd. Het staatshoofd werd tijdens het bezoek vergezeld door de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).

In Guyana zijn er diverse gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van verschillende landen alsook internationale ondernemingen, waaronder ExxonMobile. Tijdens een onderhoud met de Barbadiaanse premier Mia Mottley, hebben president Santokhi en zijn ambtgenoot zich gebogen over het versterken van de bilaterale samenwerking tussen Suriname en Barbados op verschillende gebieden. Barbados is onder meer geïnteresseerd in zoetwater uit Suriname. Premier Mottley ziet potentie in de Surinaamse landbouw-, veeteelt-, toerisme- en goudverwerkingssector. President Santokhi ziet Guyana, Suriname en Barbados graag met elkaar optrekken.

Minister Abiamofo heeft in Guyana een onderhoud gehad met de ambassadeur van Ghana. Het Afrikaanse land is bereid samen te werken. Met zijn Guyanese ambtgenoot is gesproken over het gezamenlijk exploiteren van natuurlijke hulpbronnen en ontwikkelen van deze sector. Guyana heeft daarnaast interesse voor samenwerken in de bosbouw. De delegatie is na terugkeer tijdens een persconferentie breedvoerig ingegaan op het bezoek aan de expo in het westerbuurland en de gesprekken die er zijn gevoerd.

Minister Abiamofo heeft in Guyana een onderhoud gehad met de ambassadeur van Ghana. Het Afrikaanse land is bereid samen te werken, maar er moet nog geïdentificeerd worden op welk gebied dit mogelijk is. Guyana heeft interesse voor samenwerken in de bosbouw. Met zijn Guyanese ambtgenoot is gesproken over het gezamenlijk exploiteren van de natuurlijke hulpbronnen en het ontwikkelen van deze sector. De delegatie is na terugkeer tijdens een persconferentie, breedvoerig ingegaan op het bezoek aan de expo in het westerbuurland en de gesprekken die er zijn gevoerd.