De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi: “Goejaba nu ook onderdeel van financial inclusion”

Het dorp Goejaba te Boven-Suriname in het district Sipaliwini is het eerste dorp in het binnenland van Suriname dat voorzien is van een Cashpnt ATM-machine. Op zaterdag 31 juli 2021 heeft president Chandrikapersad Santokhi samen met vice-president Ronnie Brunswijk de nieuwe ATM-machine feestelijk in gebruik genomen. “Met de ingebruikname van de Cashpnt ATM, is Goejaba nu onderdeel geworden van de financial inclusion”, zei president Santokhi tijdens de ceremoniële plechtigheid in het dorp.

Volgens de president is het een streven van de regering om elke Surinamer te voorzien van een bankrekening waarop ze hun geld gestort kunnen krijgen. Dit zal ertoe leiden dat de regering geen pakketten meer naar de mensen zal brengen, maar dat ze zelf hun eigen inkopen kunnen doen. De regering werkt samen met de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) om de financiële diensten van de banken naar alle lagen van de bevolking te versoepelen en girale betalingen naar sociale groepen mogelijk te maken. Op woensdag 28 juli is een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend door Sozavo-minister Uraiqit Ramsaran, collega Armand Achaibersing van Financiën en Planning, de Surinaamse Bankiersvereniging en BNETS.

Het staatshoofd merkte op dat het voor kleine zelfstandige ondernemers, hosselaars en andere sociaal zwakkeren, altijd een hoge drempel is geweest om een eigen bankrekening te openen bij de banken. Mensen die geen werkgeversverklaringen kunnen overleggen of voldoende informatie weten in te vullen, kunnen volgens hem geen bankrekening openen. “Het zal vanaf nu mogelijk zijn voor zelfstandigen, hosselaars en sociaal zwakkeren giraal zaken te doen”, zei het Staatshoofd.

De president gaf verder aan dat de regering afspraken heeft met de bankiersvereniging om hun diensten aan te passen en beschikbaar te stellen aan sociale groepen. De bankiersvereniging zal meewerken om de bancaire diensten te vergemakkelijken en de sociale groepen meer financiële mogelijkheden te bieden. De regering zal vooral de sociale uitkeringen giraal doen plaatsvinden. “We beginnen alvast met de ruim 70.000 sociaal zwakkeren in het bestand van Sociale Zaken. Daarna bieden we de hosselaars, kleine verkopers en marktventers ook de ruimte om hun eigen rekening te openen”, liet de president weten. De binnenlandbewoners hoeven niet meer naar Paramaribo af te reizen om een salaris te ontvangen, kinderbijslag, pensioen en of financiële bijstand te ontvangen. Ze kunnen cash pinnen in Goejaba.

De Cashpnt ATM is een onderdeel van het interbancair systeem dat beheerd wordt door de Banking Network Suriname N.V. (BNETS). Kenneth Hendrison, directeur van BNETS, geeft aan dat op dit moment alle banken met hun eigen ATM en Pos-systeem aangesloten zijn op het interbancair netwerk. Met het Cashpnt ATM-netwerk bestaat de mogelijkheid dat alle banken via een netwerk hun diensten aanbieden. Dus niet meer via verschillende ATM-netwerken, maar een soort ATM zal gebruikt worden. Volgens Hendrison moet dit voor meer toegankelijkheid zorgen om geld op te nemen dichterbij huis, omdat de Cashpnt ATM geografisch dichterbij huis komt. De banken zullen zorgen voor trainingen en de nodige begeleiding van mensen die nog niet vertrouwd zijn met het gebruik van de ATM.

Tijdens de plechtigheid in Goejaba waren de ministers Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie ook aanwezig. De vertegenwoordigers van de bankiersvereniging en BNETS, het traditioneel gezag van het dorp, de dc van Sipaliwini en andere hooggeplaatste genodigden hebben deze plechtigheid ook bijgewoond.