De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi launcht CIMSuPro platform

President Chandrikapersad Santokhi heeft het CARICOM Interactive Marketplace and Suspension Procedure (CIMSuPro) portaal gelauncht. CIMSuPro biedt een platform waar ondernemers van de CARICOM-lidlanden hun producten kunnen aanbieden, van grondstoffen tot afgewerkte producten. De launch van de website vond, via een Zoom meeting, plaats op 26 september 2022 op het Kabinet van de President.

Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, opende de Zoom meeting waar Gordon Charles, vertegenwoordiger van de Caricom private sector en Carla Barnett, secretaris-generaal Caricom, ook aan deelnamen. Zowel de minister als de president gaf aan zeer verheugd te zijn over de oprichting van CIMSuPro. “Met dit platform hebben we de eerste stap gezet om onze strategieën voor het industriebeleid verder uit te breiden”, stelde het staatshoofd. “Met het doel om een CARICOM Industriebeleid te ontwikkelen, richten we ons nu in die richting door dit platform op te zetten en te gebruiken”, vulde de hij aan. Volgens het Surinaamse staatshoofd kan de uitbreiding van de regionale integratie, waarnaar sinds de start van CARICOM is gestreefd, nu worden bereikt, door de website te bezoeken om de nodige input te zoeken van de CARICOM-marktplaats.

De website is ontworpen door Rahid Doekhie, voorzitter Raad van Commissarissen bij Datasur NV, met de bedoeling de wereld kennis te laten maken met de Caricom. “De site is een marktplaats om te handelen en om producten te verkopen of te kopen binnen de Caricom. Registratie is gratis”, legt Doekhie uit. Hij voegt eraan toe dat CIMSuPro meer dan een website is, “het is een platform”. Daarnaast dient CimSuPro ook als een virtueel loket voor het aanvragen van vrijstelling van invoerrechten. Bedrijven uit het Caribisch gebied kunnen zich gratis registreren en na screening gebruik maken van de diensten van het platform.

Vóór de launch van vandaag is er een demonstratie geweest van de werking van de CimSuPro.

Met een druk op de knop plaatste president Santokhi, ook als voorzitter van de Caricom, het eerste officiële item op de site, te weten: spicy kerrie masala van een lokale producent. Dit betekende de start voor alle bedrijven van de Caricom om hun hun product via dit platform aan te bieden.