De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi neemt deel aan debat voor behoud Amazone

De Amazone is een van de meest biodiverse gebieden op aarde. In het Amazonewoud schuilen duizenden soorten planten en dieren, waarvan een groot deel nog niet eens ontdekt is. President Chandrikapersad Santokhi heeft deelgenomen aan een debat voor behoud van dit tropisch regenwoud. De presidenten van Colombia en Venezuela, Gustavo Petro en Nicolas Maduro, hebben op dinsdag 8 november 2022 op de COP27-klimaattop een oproep gedaan voor een brede alliantie om de Amazone, het grootste tropische woud van de planeet, te beschermen.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zegt dat tijdens deze meeting de drie presidenten specifiek hebben gesproken over de bescherming van de Amazone. “Dit is een initiatief van de president van Colombia, maar wij maken ook deel uit van het gebied. Het is daarom belangrijk om te praten over de bedreigingen zoals de ontbossing, enorme houtkap en problemen met waterwegen. Deze moeten stoppen”. De bewindsman geeft verder aan dat er acties ondernomen moeten worden naar de wereld toe om dit vraagstuk op te lossen. Het milieu moet beschermd blijven en zo ook de tribale volkeren in het gebied.

De bedoeling van het debat is dat landen in Zuid-Amerika de verantwoordelijkheid dragen, zodat de vernietiging van de Amazone stopt en dat er een gecoördineerd herstelproces op gang komt. Minister Ramdin merkt op dat het behoud van de Amazone alleen kan als leiders uit dit gebied op een lijn zijn. Een groot deel van het regenwoud behoort Suriname toe en wij zijn van mening dat er geen schade hieraan moet worden gebracht. De bewindsman geeft verder aan dat dit probleem op een duurzame manier ontwikkeld moet worden. “We moeten elkaar goed verstaan en weten wat de prioriteiten zijn”, aldus minister Ramdin. In januari 2023 vindt er een bijeenkomst plaats met de andere regionale landen om de voorgestelde alliantie te bespreken.