De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

President van de Republiek Suriname, Chandrikapersad Santokhi, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Minister Pompeo is op eendaags bezoek in Suriname. Het is de eerste keer dat een minister van Buitenlandse Zaken van de VS Suriname aandoet. De aanwezigheid van de Amerikaanse bewindsman op 17 september 2020 maakt deel uit van een reeks van bezoeken die minister Pompeo aflegt aan Guyana, Brazilië, Colombia en Texas.

Tijdens de bilaterale ontmoeting met president Santokhi is onder andere gesproken over de economische situatie in relatie tot de COVID-19 pandemie, de veiligheid te lande en ook heeft de Amerikaanse minister Suriname gefeliciteerd voor de wijze waarop wij omgegaan zijn met ons democratisch recht op 25 mei 2020 bij de algemene, vrije en geheime verkiezingen. Bij deze ontmoeting zaten ook aan minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. Vanuit de Amerikaanse ambassade zaten aan ambassadeur Karen Williams en Michael Kozak, waarnemend assistent-secretaris.

Dit eendaagse bezoek van minister Pompeo aan Suriname staat in het teken van de versteviging van de bilaterale relatie tussen Suriname en de Verenigde Staten van Amerika. Kort na de verkiezing van president Santokhi als president van Suriname, zijn gesprekken geweest met het Witte Huis. Minister Pompeo heeft laten weten de relatie tussen Suriname en de VSA, die jarenlang stillag, nieuw lezen in te willen blazen. Met dit bezoek is daartoe de eerste aanzet gegeven.