De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi opent PTC-congres

In het kader van het 25-jarig bestaan van het Polytechnic College Suriname (PTC) organiseert het opleidingsinstituut een driedaags congres. President Chandrikapersad Santokhi viel op 3 november 2022 de eer te beurt de opening te doen. Het is de bedoeling om binnen het congres na te gaan over de toekomst van het Hoger Beroeps Onderwijs gericht op zowel de Surinaamse als internationale arbeidsmarkt. Het staatshoofd kijkt uit naar de resultaten die hieruit zullen voortvloeien.

Het congres heeft als thema “Waarom is hoger beroepsonderwijs niet spannend?”, verwijzend naar het laag percentage aan hoger kader van het technisch onderwijs. President Santokhi merkt op dat dit deels te maken heeft met de lage waarde die er gehecht wordt aan beroepsonderwijs. Het staatshoofd heeft getracht aandacht hieraan te schenken met het openen van extra LBO-scholen en de start van een opleiding op het Natuurtechnisch Instituut (NATIN). “Al deze initiatieven, de praktijkcentra, de opleiding bij NATIN en de vernieuwingen in het basisonderwijs, zullen ervoor zorgen dat het imago van het beroepsonderwijs verandert”. Tijdens het congres delen gastprekers van Hbo-instellingen uit Guyana, Trinidad, USA en Nederland hun ervaringen.

“Het is de bedoeling dat het PTC marktgericht onderwijs biedt om de productiviteit te verhogen, slimmer te produceren en om makkelijker buitenlandse markten te betreden”, stelt Joyce Williams, voorzitter PTC-bestuur. “We moeten niet bang zijn om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen, innovaties te implementeren in bedrijven, en kwaliteit te leveren zowel van producten als diensten”, aldus Williams. De PTC-voorzitter is verder van mening dat er meer financiële middelen nodig zijn om duurzaam hieraan te werken, daar het voorkomt dat er personeel vertrekt omdat die niet kan worden uitbetaald. Zij hoopt dat vanuit zowel de overheid als verschillende stakeholders hieraan gehoor wordt gegeven.

Het Polytechnic College Suriname is uitgegroeid tot een hogeschool. Het voorziet andere instituten van studenten voor stages, onderzoek en op maat gemaakte beroepsopleidingen en cursussen. Daarnaast levert het instituut ook personen die in hoger management kunnen fungeren. Het PTC hoopt met het congres de komende drie dagen samen met stakeholders tot een concrete richting te komen over de toekomst van het hoger beroepsonderwijs in Suriname.