De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi roept jonge ondernemers Amsterdam op te investeren in Suriname

“Er is momenteel een hype in Suriname voor het hebben van moderne kapsels en haarproducten. Het enige wat ik u wil vragen is, schrijf uw bedrijf in bij onze Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).  Als u investeert in Suriname, dan investeert u in meer dan 700 miljoen mensen, want met de registratie van u bij onze kamer, heeft u toegang tot de Caribische markt en toegang tot andere grote markten en wij zitten als nieuwe regering om jullie daarin te begeleiden “, zei president Chandrikapersad Santokhi aan een jonge onderneemster tijdens zijn bezoek aan het Centrum voor jonge Surinaamse ondernemers in Amsterdam-Zuidoost op zaterdag 11 september 2021.

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema heeft het staatshoofd bij zijn bezoek aan Amsterdam een deel van de creatieve talenten van dit gebied laten zien. Halsema zei dat Amsterdam-Zuidoost een broedplaats is van talent voor ondernemers, publieke leiders en creatieve kunstenaars. “De jonge generatie is hier verzameld. Als burgemeester ben ik enorm trots u dit te laten zien”, zei Halsema aan president Santokhi. Een aantal Afro- Nederlandse jonge ondernemers met Surinaamse roots mochten kort hun verhaal delen met de president en hem vragen stellen over het ondernemingsklimaat in Suriname. De regeringsleider vond het een hele eer om aanwezig te zijn tussen al deze jonge ondernemers. Het gaat volgens hem meer om jong talent dat niet alleen te zien is in de vorm van het hebben van ideeën of het hebben van plannen, maar jong talent dat bezig is grote projecten uit te voeren.

Op vragen gaf de president aan dat Suriname een stilstand had in de samenwerking met Nederland, maar nu is die samenwerking op alle niveaus geformaliseerd en gestructureerd. Ook op het gebied van ondernemerschap is er een formele samenwerking. “Hiermee wordt ervoor gezorgd dat niet alleen de twee landen met elkaar gaan samenwerken, maar ook de twee gemeenschappen en de private sector”. Hij riep de business-community van beide landen op een business counsel te formeren. Er is een formele samenwerkingsovereenkomst getekend met de durgemeester van Amsterdam-Zuidoost om de samenwerking met Amsterdam gestalte te geven. Op een uitnodiging van president Santokhi naar Suriname, heeft de burgemeester ingestemd. Het staatshoofd vroeg bij deze al de jonge ondernemers mee te nemen naar Suriname om zaken te doen.