De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi stelt stuurgroep ‘coördinatie bilaterale projecten Suriname-India’ in

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 24 augustus 2023 de Presidentiële Stuurgroep ‘Programma’s en Projecten Suriname en India’ ingesteld. Er zijn meer dan twintig projecten die zowel uitgevoerd worden als in voorbereiding zijn. Deze bestaan uit de infrastructuur, onderwijs, landbouw, gezondheidszorg, defensie en IT-sectoren. Ook zullen de projecten landelijk verspreid zijn; van hoogland rijst in Pikin Slee en Gujaba tot sport- en landbouwfaciliteiten in Nieuw Nickerie, Lelydorp en Paramaribo.

 Onder de aanwezigen waren diverse ministers, departementsdirecteuren, deskundigen en de Indiase ambassadeur in Suriname, Shankar Balachandran. De managementstructuur van deze stuurgroep, bestaat uit de clusterministers, voorgezeten door de minister van BIBIS, een technisch coördinatieteam en leden van de diverse programma- en projectwerkgroepen. President Santokhi gaf aan dat met zijn recent officieel bezoek aan India, eerder dit jaar en het recente staatsbezoek van de President Droupadi Murmu van India aan Suriname, de historische banden met India versterkt zijn. Het staatshoofd hecht er belang aan dat de bilaterale projecten met India op een efficiënte manier worden uitgevoerd in het uitgestippelde tijdsbestek. De project en werkgroepen moeten onder andere projecten op de Anton de Kom Universiteit van Suriname waar een chemisch laboratorium opgezet zal worden trekken. Voorts zal een ‘center of excellence’ opgericht worden, en zal er moderne apparatuur en software aan de Metrologische dienst worden overhandigd. Sport, gemeenschap en veiligheidsprojecten zijn onderdeel van het geheel.

Deze Presidentiële Stuurgroep zal zich voornamelijk richten op het hernieuwen van eerder getekende kredietovereenkomsten en diverse grants van India. Het aantrekken van investeringen is ook gesteld als doel. De stuurgroep zal een katalyserende rol vervullen in de verbreding en verdieping van de samenwerking tussen de twee landen. Daarmee gaat gepaard het behalen van tastbare en duurzame resultaten in de tweede helft, benadrukte President Santokhi.