De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi: “Uitdagende tijden vragen onderlinge verbondenheid en collectief leiderschap”

Er komen uitdagende tijden aan. Deze vragen om onderlinge afhankelijkheid en collectief leiderschap. Mondiale uitdagingen zullen gezamenlijk moeten worden aangegaan en evenzo zal er gezamenlijk naar oplossingen gezocht moeten worden voor wereldwijde kwesties. Zo kwam naar voren tijdens de toespraak van president Chandrikapersad Santokhi bij de eerste editie van de Voice of Global South Summit in India. De activiteit vond virtueel plaats.

Het Surinaamse staatshoofd zegt dat landen voor mondiale en regionale uitdagingen staan, waarvoor een resultaatgerichte aanpak vereist is. Volgens president Santokhi kijken velen ernaar uit hoe de sociale en economische vooruitgang van India de wereldgemeenschap ten goede kan komen. Hij noemt de summit precies een van die initiatieven die het stimuleren en onderhouden van dialoog, communicatie en samenwerking dienen. Het Surinaamse staatshoofd juicht dan ook het thema van India als G20-voorzitter toe, namelijk: “Eén aarde, één gezin, één toekomst’, waarmee volgens hem de onderlinge verbondenheid van de wereld van vandaag wordt benadrukt.

President Santokhi zegt dat geen enkel voorval, hoe onschuldig het ook mag lijken, op zichzelf staat. “Het moet collectief worden aangepakt en mag niet het potentieel hebben om uit te monden in grote wereldwijde onrust, met nationale gevolgen.” Het staatshoofd noemde uitdagingen als voedsel- en energiezekerheid. Hij merkt op dat voedsel een luxeartikel aan het worden is. Er moet daarom alles aan gedaan worden om te voorkomen dat voedselonzekerheid aanleiding geeft tot conflicten.

“Uitdagingen zijn er ook in termen van het waarborgen van energiezekerheid. Het is van cruciaal belang dat energiediensten beschikbaar, betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam zijn voor onze burgers,” aldus president Santokhi. Hij wees ook op de gevolgen van de covidpandemie en de uitdagingen die hierdoor zijn ontstaan voor het herstellen van economieën. Daarnaast behoeven gezondheidssectoren meer budgettering. In het aanpakken en oplossen van al deze kwesties zijn meer mens-tot-menscontacten, verbondenheid en leiderschap van enorm belang.