De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi: “Wapens uit dezelfde bron afkomstig”

Wapens en handgranaten die bij de incidenten te Pikin Saron in beslag zijn genomen, blijken uit dezelfde bron afkomstig te zijn als wapentuig dat bij eerdere gevallen in beslag zijn genomen. Deze informatie verschafte president Chandrikapersad Santokhi op donderdag 4 mei aan De Nationale Assemblee (DNA). Volgens het staatshoofd zijn er veel vragen over wie achter de actie zitten c.q. door wie het geheel wordt gefinancierd. “Op al deze vragen zal er antwoord komen nadat het onderzoek volledig is afgerond”, garandeert hij het parlement.

President Santokhi: “Ondertussen hebben we informatie van zowel Justitie en Politie als Defensie dat wapens en handgranaten die in beslag genomen zijn van een en dezelfde bron komen. Dezelfde bron vanwaar handgraten afkomstig waren toen een journalist bedreigd werd door wapentuig onder zijn auto te plaatsen. Ook dezelfde bron vanwaar wapens en handgraten gekomen zijn, die gegooid zijn op het gebouw van het kantongerecht en dezelfde bron vanwaar wapens en handgranaten gebruikt zijn om op het huis van een piloot te gooien.” Het staatshoofd zegt dat het niet uitgesloten moet worden dat al deze ernstige incidenten georganiseerd plaatsvinden.

Er is daarom met de justitie c.q. het Openbaar Ministerie afgestemd dat er een grondig onderzoek plaatsvindt. De daders zijn in beeld en het is een kwestie van tijd dat ze allemaal voor de justitie gebracht worden. President Santokhi zegt dat zulke ernstige en gewelddadige handelingen niet getolereerd kunnen worden in de Surinaamse democratie. “Het zijn aanslagen op de rechtstaat, een inbreuk op de rechtsorde en op de veiligheid. We zullen ferm optreden tegen de daders, maar ook alle andere personen die menen geweld te gaan gebruiken tegen burgers en met geweld de rechtstaat, democratie, veiligheid van burgers en ondernemers bedreigen. Daar zal justitie heel ferm tegen optreden.”

Volgens president Santokhi zij er door de incidenten veel onzekerheden en onveilige gevoelens in het binnenland ontstaan. Ondernemers willen uit het gebied en lokale gemeenschappen zijn angstig geworden. Er is enorm veel schade toegebracht aan economische ontwikkelingen en aan Surinames imago als toeristenland. De regering heeft dinsdag daarom meteen overleg gevoerd met de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) om te vernemen wat de issues zijn. “De opdracht aan politionele autoriteiten is om de rust en orde zo spoedig mogelijk te garanderen”, aldus het staatshoofd.