De Boodschap
Kabinet van de President

Presidentiële delegatie vertrekt na succesvolle staatsbezoek China

President Chandrikapersad Santokhi heeft het staatsbezoek aan de Volksrepubliek in China succesvol afgesloten. De presidentiële delegatie vertrok met een tevreden gevoel uit de Chinese stad Guangzhou in de provincie Guangdong richting Amsterdam, Nederland. Gelet op het prudent beleid reizen President Santokhi en delegatie op commerciële vluchten.

Na een tussenstop in Nederland wordt de reis voortgezet naar Suriname. Het staatsbezoek heeft ons land in de schijnwerpers geplaatst in China. De plechtige ontvangst en de gesprekken in Beijing markeren een doorstart van de relatie met China, in het bijzonder de handelsrelatie met het land. Het staatshoofd sprak onder andere de Chinese premier Li Quang, de voorzitter van de CPCC. Het hoogtepunt in Beijing was  de ontmoeting van president Santokhi met het Chinese staatshoofd Xi Jinping.

Verder heeft president Santokhi gesprekken gevoerd met Surinaamse studenten, diaspora van China, en met  megabedrijven zoals CITIC Group en CCCC en 13 toonaangevende bedrijven en organisaties. De interesse voor het investeren in Suriname is enorm. De presidentiële delegatie heeft ook een bijzonder programma afgewerkt in de steden Dalian, Shenzhen en Guangzhou. Er zijn gesprekken gevoerd met de provinciale overheden van Liaoning en Guangdong alsook met techgiganten Tencent en Huawei. Volgens president Santokhi is het belangrijk om naast de technische samenwerking en de uitwisseling van expertise ook te kijken naar het model van ontwikkeling en het doorzettingsvermogen van het Chinese volk en de Communistische Partij van China. Met de bilaterale gesprekken tussen collega-presidenten Santokhi en Xi is de weg geplaveid voor een krachtige doorstart van vele projecten die jarenlang stillagen.