De Boodschap
Kabinet van de President

PURP voor “recharging” historische binnenstad

Het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), heeft tijdens een op vrijdag 18 februari gehouden persconferentie de actuele stand van zaken van het lopend programma voor de rehabilitatie van onze historische binnenstad met de samenleving gedeeld. Het belang van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP) is om onze historische binnenstad weer leven in te blazen. Dit project is tot stand gekomen door interventie van de Inter- Amerikaanse ontwikkelingsbank (IDB). Op 2 april 2017 is er een leningsovereenkomst getekend van twintig miljoen Amerikaanse dollar voor de financiering van het PURP-project. Dit project zal lopen tot begin van het jaar 2023.

Met de slogan “recharging the historic town”, zet het ministerie van minOWC, het accent op de activiteiten van PURP die als doel hebben het doen herleven van onze historische binnenstad, het oude stadscentrum oftewel het “houten” stadscentrum welke in 2002 door de Unesco is verklaard tot het werelderfgoed. De activiteiten van PURP worden beperkt tot vijf gebouwen die hoog op de agenda staan, waarvan twee behoren tot de Nationale Assemblee, drie van het ministerie van Justitie en Politie en van het ministerie van Sociale Zaken. Deze gebouwen bevinden zich in de UNESCO World Heritage site. Verder wordt de Waterkant vanaf het Waaggebouw tot en met het Fort Zeelandia heringericht. Het accent zal gelegd worden op het verfraaien van de binnen stad. STAS International is belast met het uitzetten van een strategisch plan om de gemeenschap te bereiken. De informatie zal dan verwerkt worden op de websites en socialmedia. Naast de gemeenschap zal de aandacht ook gericht worden op de belanghebbende en nieuwe investeerders.

“Het is van eminent belang dat de gemeenschap ook hiervan kennis draagt”, zegt onderdirecteur Clifton Braam van het directoraat Cultuur. Volgens de functionaris, is het belangrijk dat de gemeenschap en vooral de Surinaamse jongeren een bepaalde culturele waarde hechten aan de historische binnenstad. Braam benadrukt dat er waarde gehecht moeten worden aan de totale Surinaamse cultuur. Karin Refos, directeur communicatie van het project PURP, gaf aan dat de historische binnenstad te kampen heeft met een fysieke, sociale en economische achteruitgang, zoals blijkt uit recente studies. Deze vormen een groot risico voor de erfgoedgebouwen die van onschatbare waarde zijn.