De Boodschap
Financiën & Planning

Regering gaat zuinig om met COVID-19-fonds

De regering onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft toestemming gehad om via het COVID-19-fonds SRD 1.5 miljard aan nieuw geld in roulatie te brengen. Er rijzen in de samenleving vragen over het uitkeren van financiële COVID-19-steun aan getroffenen. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft tijdens de regeringspersconferentie op 13 januari 2021 duidelijkheid verschaft over het fonds.

De minister heeft laten doorschemeren dat het niet verantwoord is om het geld onverantwoord in de samenleving te pompen, “omdat het de maatschappelijke geldhoeveelheid behoorlijk zou opstuwen. Hetgeen andere negatieve effecten teweeg zou brengen. Ik heb daarvan wel 250 miljoen opgevraagd. Daaruit is 29 miljoen gebruikt om personen of bedrijven uit te betalen die diensten hebben geleverd in verband met de COVID-19-beheersing”, aldus de bewindsman.

“U moet beseffen dat we nog steeds in een COVID-situatie zitten en dat we nog steeds gebruik zullen moeten maken van de diensten zoals tenten die opgezet moeten worden en faciliteiten om mensen op te vangen. Daarvoor reserveer ik dit geld, naast voor de opvang van bedrijven die door COVID in de problemen zijn geraakt en personen die door COVID hun inkomen hebben zien dalen of helemaal zijn kwijtgeraakt.”