De Boodschap
Kabinet van de President

Regering installeert nieuw Onderhandelingsorgaan

De installatie van een nieuw Onderhandelingsorgaan van de Overheid door president Chandrikapersad Santokhi is een feit. Dit heeft plaatsgevonden op woensdag 9 februari 2022. Het orgaan heeft ten doel, onderhandelingen te voeren in menig geschil omtrent primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden tussen organisaties van landsdienaren en de overheid.

Met de arbeidsvoorwaarden in gedachte besloot de regering, een cluster van ministers te belasten met de coördinatie en de monitoring van de maatregelen die betrekking hebben op koopkrachtversterking. Er is derhalve, gekozen voor de benoeming van twee gewezen ministers van Binnenlandse Zaken, namelijk Maurits Hassankhan als voorzitter en Urmila Ramlagansing als plaatsvervangend voorzitter. Deze worden bijgestaan door Jeffrey Joemmanbaks en Ernst Wever die zitting hebben in dit orgaan. Beide deskundigen hebben op het ministerie van Binnenlandse Zaken, hun sporen verdiend, op het gebied van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van landsdienaren en de met hen gelijkgestelden.

De regeringsleider gaf aan dat er veel vertrouwen bij komt bij het fungeren van het Onderhandelingsorgaan van de Overheid, daar zij namens de regering onderhandelt. “Dit vertrouwen is tweezijdig. Een Onderhandelingsorgaan van de Overheid, dat niet het vertrouwen geniet, van zowel de regering, als vakorganisaties, zal nauwelijks werkbare onderhandelingsresultaten kunnen realiseren”. Het staatshoofd benadrukte dat de inspanningen van de regering en daarmee van het Onderhandelingsorgaan van de Overheid, moeten leiden tot gemotiveerde landsdienaren.

De president zei dat arbeidsonrust, niet in het belang is van de gezondmaking van onze economie. Hij weet dat het een zware taak is, om in deze moeilijke tijd, gezien de beperkte middelen, te komen tot aanvaardbare oplossingen, in het belang van de ambtenaren en de met hen gelijkgestelden. Het staatshoofd is ervan overtuigd dat de betrokkenen voldoende kennis en ervaring bezitten, en het vertrouwen genieten van zowel de regering als de vakbeweging om effectief te fungeren.

Voorzitter Hassankhan geeft aan dat de taak aan het orgaan nu is om de regering te adviseren nadat er onderhandelingen zijn gevoerd met vakbonden van de ambtenaren en de met hen gelijkgestelden. Het gaat in deze om de primaire en secundaire voorzieningen, dus lonen en toelagen. De installatie heeft mede te maken met de uitvoering van het Tripartiet Akkoord dat in november 2021 is gesloten. Daarin is onder andere verankerd om reële koopkrachtversterking voor de bevolking te realiseren.

Voor wat betreft de ambtenaren zal het orgaan zich daarover buigen om te komen tot oplossingen. In het Tripartiet Akkoord is ook opgenomen dat er in januari een loonronde zou moeten komen. De functionaris zegt dat er reeds gesprekken worden gevoerd hierover. De bedoeling is dat er iets uit de bus zal komen, voor wat betreft salaris in vergelijking met vorig jaar. De betaling zal dan met terugwerkende kracht plaatsvinden. Hassankhan hoopt dat de betaling al in maart kan geschieden.