De Boodschap
Kabinet van de President

Rol ICT en kunstmatige intelligentie cruciaal voor olie-en gasindustrie

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de opening van de Suriname Energy, Oil and Gas Summit (SEOGS) benadrukt dat de rol van ICT en kunstmatige intelligentie (AI) bijzonder belangrijk is voor de ontwikkeling van de olie-en gasindustrie. “Voor Olie en Gas hebben we geavanceerde ICT-systemen nodig. “Ze spelen een belangrijke rol in de olie- en gasindustrie, maken efficiënte operaties mogelijk, verbeteren de veiligheid, verbeteren snelle besluitvorming en effectief beheer van middelen”. Het voorgaande heeft de regeringsleider op maandag 19 juni aangegeven in de Royalballroom van hotel Torarica.

ICT en kunstmatige intelligentie zijn belangrijk voor de olie- en gasindustrie omdat ze helpen bij het optimaliseren van de productieprocessen en het verbeteren van de veiligheid. Met behulp van AI kunnen bedrijven bijvoorbeeld voorspellingen doen over wanneer apparatuur onderhoud nodig heeft en kunnen ze de efficiëntie van de productieprocessen verbeteren. Dit kan leiden tot kostenbesparingen en een vermindering van de impact op het milieu. “We denken aan digitale olievelden, geavanceerde technologieën zoals het Internet of Things (IoT) en Geografische Informatiesystemen (GIS) voor mapping, ruimtelijke analyse en visualisatie”, aldus president Santokhi. Hij merkt op dat deze technologieën kunnen helpen bij het optimaliseren van exploratieactiviteiten en het identificeren van geschikte boorlocaties.

President Santokhi zegt dat de mogelijke toepassingen van kunstmatige AI voor de olie- en gasindustrie in Suriname essentieel zijn bij het verbeteren van de nauwkeurigheid van exploratie en reservoirkarakterisering, het identificeren van patronen en potentiële boorlocaties en het verbeteren van de productie. “Het is ook van belang bij het optimaliseren van supply chain-optimalisaties, een marktonderzoek door real-time gegevens van sensoren en productiesnelheden te analyseren, inefficiënties te identificeren en defecten aan apparatuur te voorspellen. Dit leidt tot verbeterde productie-efficiëntie en verminderde downtime.”

Het staatshoofd accentueert dat Suriname hierbij kwaliteitsgegevens, bekwaam personeel en een robuuste computerinfrastructuur nodig heeft. Volgens hem moeten Surinaamse bedrijven daarom overwegen om samen te werken met technologiebedrijven, onderzoeksinstellingen en branche-experts om AI-oplossingen te benutten en op maat gemaakte toepassingen te ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften en doelstellingen van het land. “Hoewel de meeste partners met hun softwareoplossingen zullen komen is er een sterke behoefte voor Suriname om de backbone-infrastructuur te ontwikkelen om een betrouwbare verbinding volgens wereldstandaarden te ondersteunen”, aldus president Santokhi.