De Boodschap
Regionale Ontwikkeling & Sport

ROS ondersteunt visie ambassadeur Galon

De onlangs beëdigde ambassadeur voor Suriname in Ghana, Fidelia Graand – Galon bracht op dinsdag 22 februari 2022 een kennismakingsbezoek aan minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport. Tijdens het bezoek is de nadruk gelegd op het verstevigen van de relatie met het land van herkomst, gebaseerd op het wederzijds respect en voordeel.

 

 

Er bestaat een historische en culturele band tussen Suriname en Ghana, omdat veel van onze voorouders uit dat Afrikaans land kwamen. Doordat de marrons zich in Suriname aan de slavernij wisten te onttrekken, hebben ze veel van de Ghanese tradities, rituelen en gewoonten van generatie op generatie bewaard. “Wij marrons hebben alles meegenomen en hebben meer waarde aan toegevoegd. “Bij de Ghanezen worden pangi’s gewoon gedragen, wij marrons hebben de tembe bijgevoegd”, zegt de ambassadeur. Dit zijn aspecten die door beide landen maximaal kunnen worden benut.

Gelet op de doelgroep van het ministerie, is een goede samenwerking met de ambassadeur belangrijk. “ROS is super belangrijk voor mij”, benadrukte ambassadeur Galon. Zij legde verder uit dat het werk niet door haar wordt gedaan. “Wat jullie hier doen, dat moet ik gaan verkopen. Als jullie mij niet voeden kan ik het niet presenteren.”  Het ligt in de planning om samenwerkingsmodellen te creëren in het kader van gemeenschap ontwikkeling in het achterland van Suriname.

Het streven is om ontwikkeling te brengen in het achterland door middel van ondernemerschap. Minister Emanuël wenste de nieuwbakken ambassadeur veel succes toe in haar nieuwe uitdaging. De bewindsvrouw zegde de diplomaat haar volle ondersteuning toe.