De Boodschap
Kabinet van de President

SAMAP-workshops moeten resulteren in vergroting productiecapaciteit agrocultuursector

De Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) heeft op donderdag 31 maart een tweede workshop gehouden in de vergaderzaal van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Bij deze workshop waren diverse landbouwers en belanghebbenden aanwezig om te discussiëren en te brainstormen over de uitdagingen van de groenten en fruit export. De uiteindelijke bedoeling van de SAMAP is om de landbouwcultuur van Suriname op zelfvoorzienende wijze te laten ontwikkelen. Onder de aanwezigen behoorden onder andere leerlingen van het Polytechnic College Suriname (PTC), groot en kleinschalige landbouwers, fruit en groenten verwerkers, exporteurs en agro business houders.

Deze workshop is belangrijk voor het ondersteunen van de pogingen die Suriname onderneemt voor het vergroten van de productiecapaciteit binnen de agrocultuursector. In het bijzonder de productie van fruit en groenten voor de toegangsmarkt die zal leiden tot een bloeiende exportmarkt. Het verbeteren van de kwaliteit van de groenten en fruit productie op een duurzame manier is één van de belangrijkste punten die op de agenda ligt van de SAMAP. Tijdens de workshop zijn mensen uit diverse sectoren van de landbouw bij elkaar gekomen om te brainstormen en een strategisch plan te ontwikkelen. Dit plan zal een visie voor de toekomst vormen voor de agrocultuur binnen Suriname.

“Dit is de eerste stap van een behoorlijk lange weg, die zal leiden naar een goede positie om toegang te krijgen tot exportmarkten binnen de regio”, zegt Chief Technical Advisor, Erick Zeballos. Als Suriname de rol van voedselschuur van het Caribisch gebied inneemt, zullen er betere mogelijkheden hebben voor de export naar andere gebieden van de wereld zoals de Verenigde Staten van Amerika (VSA) en Europa (EU). “Suriname is een van de landen die de mogelijkheid heeft om landbouwproducten te produceren die andere landen binnen het Caribisch gebied niet kunnen produceren, dit maakt Suriname speciaal”, aldus Zeballos. Hij legt de nadruk op de belangrijke rol die Suriname zal spelen binnen de regio. Met pogingen zoals deze workshop wordt geprobeerd om betere participatie en integratie binnen de landbouwcultuur te implementeren. De volgende fase voor de SAMAP is het implementeren van de bevindingen van de workshop. Met ondersteuning van de Food and Agriculture Organization (FAO) zullen er meer projecten geïmplementeerd worden in de toekomst die zullen zorgen voor betere ontwikkeling van landbouw binnen Suriname