De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Samenwerking Suriname en Colombia produceert 51 succesvolle cursisten Spaanse taal

Op vrijdag 15 december 2023 heeft op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), de afsluiting plaatsgevonden van een training in de Spaanse taal. Het betreft de 9e editie van trainingen in de Spaanse taal aangeboden door de regering van de Republiek Colombia.

Suriname en Colombia onderhouden sinds juni 1978 diplomatieke betrekkingen. De regionale integratie in de Latijns-Amerikaanse- en Caribische regio, noopt ons de Spaanse taal te beheersen in woord en geschrift. Colombia heeft hierop ingespeeld door in het kader van hun Zuid-Zuid samenwerkingsstrategie in het Caraïbisch gebied, jaarlijks een aantal docenten beschikbaar te stellen voor een cursus “Spaans als vreemde taal” aan overheidsfunctionarissen.

Deze samenwerking heeft geresulteerd in jaarlijkse succesvolle cursussen sinds 2013.Het programma in 2023 is uitgevoerd onder auspiciën van het Suriname Diplomaten Instituut (SDI), het kennisinstituut van het Ministerie van BIBIS. Ter uitvoering van deze cursus was de docent Ana Rosa Melo, van de “University La Sabana”, afgereisd naar Suriname. Na een plaatsingstest werden uit 101 aanmeldingen 51 deelnemers geselecteerd en verdeeld over 4 groepen waarvan 2 groepen op het A1 niveau, 1 groep op A2 niveau en 1 groep op B1 niveau. Gedurende 3 maanden, met een frequentie van 2 x 2 uren per week zijn de lessen verzorgd aan 51 overheidsfunctionarissen van diverse ministeries en instanties.

Directeur Buitenlandse Zaken, ambassadeur Miriam Mac Intosh hield de deelnemers voor om zich verder te bekwamen in de taal. “Het omarmen van een vreemde taal is een paspoort naar een wereld van begrip en verbinding” zei de directeur. “Een nieuwe taal leren gaat verder dan woorden, het opent deuren naar diverse culturen en bevordert verbindingen met mensen uit alle lagen van de bevolking. Het is een brug die vreemden in vrienden verandert, eenheid bevordert en barrières breekt. Het is de sleutel tot het opbouwen van een meer verbonden en inclusieve mondiale samenleving,” gaf de directeur de deelnemers mee uit haar eigen omvangrijke ervaring.

De directeur benadrukte tot slot haar erkentelijkheid aan de regering van Colombia die deze training mogelijk had gemaakt en noemde het een succesvol product uit de bilaterale samenwerking op het gebied van capaciteitsversterking. De training werd in feestelijke stemming afgesloten met de uitreiking van certificaten.