De Boodschap
Kabinet van de President

Samenwerking Suriname en India gaat naar niveau van regeringsleiders

De samenwerking tussen Suriname en India wordt opgetrokken naar het niveau van regeringsleiders. President Chandrikapersad Santokhi zegt dat er een model komt van een platform voor politieke dialoog zoals dat het geval is in de samenwerking Suriname-Guyana en Suriname-Barbados. Tijdens het werkbezoek van het Surinaamse staatshoofd aan het Aziatische land is afgesproken dat president Santokhi en premier Narendra Modi zelf aansturing geven aan de samenwerking tussen de publieke en private sector, met ondersteuning van ministers en verantwoordelijke instanties.

President Santokhi deed tijdens een persconferentie op woensdag 18 januari 2023 verslag aan de media van het werkbezoek. Met de deelstaten Gujarat en Madhya Pradesh zijn er afspraken gemaakt voor samenwerking. Er zijn ruime en diepgaande besprekingen geweest met verschillende investeerders in zowel de genoemde deelstaten als in New Delhi. Er is volgens het staatshoofd enorm veel belangstelling vanuit de Indiase private sector om te investeren in Suriname. De mogelijkheden hiertoe zullen verder besproken worden. Er komen vervolggesprekken.

President Santokhi noemt onder meer ondernemingen in de agrarische sector, voedselverwerking, productiesector en energie. Alle bedrijven hebben concrete afspraken gevraagd. In India is de speciale economische zone in Indore, Madhya Pradesh, bezocht. Daar zijn er bezoeken afgelegd aan de motoren- en farmaceutische industrie. Suriname wil wat betreft medicijnen uit India, fungeren als hub naar het Caribisch gebied. Ook hierover zullen er verder afspraken worden gemaakt. Met andere ondernemingen zijn er concrete samenwerkingen besproken.

De komende week volgt er een follow up van hetgeen in India bereikt dan wel afgesproken is. Er zal een grote betrokkenheid zijn van de ambassadeurs van beide landen, namelijk Surinames ambassadeur in India Arun Hardien en de Indiase ambassadeur Shankar Balachandran in Suriname. Zij zullen erop moeten toezien dat alles goed en gestructureerd verloopt.