De Boodschap
Onderwijs, Wetenschap & Cultuur

Sportdag ter herdenking Internationale Dag van Mensen met een Beperking  

Het Bureau Speciaal Onderwijs (BSO) van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur besteed extra aandacht aan leerlingen in verband met de Internationale Dag van Mensen met een Beperking. Deze hoogtijdag wordt jaarlijks op 3 december herdacht. Een groep van 800 leerlingen van bijzondere scholen konden zich aan de vooravond van de herdenking, uitleven in het SVB-stadion aan de Letitia Vriesdelaan. De leerlingen deden aan verschillende spelen mee, zoals voetbal, trefbal en atletiek en zumba-oefeningen als warming-up.

Het hoofd van de afdeling Mw. Marjorie Struiken, zegt dat de leerlingen geloof in zichzelf moeten hebben om hun doelen te kunnen bereiken. “Niemand is volmaakt. Iedereen heeft een beperking, maar iedereen heeft ook een talent. Die zal je verder moeten ontwikkelen,” sprak Struiken de leerlingen bemoedigend toe bij de start van de sportdag. Het is volgens haar geen ramp als de jeugdigen de theorie niet goed kunnen volgen. De praktijk is ook belangrijk. “We hebben soms niets aan iemand die met zijn schrift staat uit te leggen hoe het probleem op te lossen. We hebben dan de mensen nodig die op het dak klimmen, kijken wat het probleem is en dan de reparaties doet.”

Het BSO nodigde zeven scholen uit voor de activiteit. Het was de bedoeling om alle bijzondere scholen te accommoderen, echter lieten de beschikbare financiën het niet toe. Uiteindelijk konden de Jules Fernandesschool, SO Maretraite, SO Livorno, SO Lamtoro, VSO Flora, VSO Emma en VSO Ilse Labadie deelnemen. Verschillende bedrijven hebben een sponsoring gedaan voor de sportdag. Fatum, de Melkcentrale en de N.V. Havenbeheer deden een financiële geste, terwijl Telesur zorgde voor tenten, Fernandes voor bollen en snack en DTS voor water. De Ilonka Elmont Foundation zorgde voor fruit en een DJ. De sporter kwam zelf ook een kijkje nemen bij de activiteit.

In oktober 1992 keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie goed waarin 3 december tot Internationale Dag van mensen met een beperking werd verklaard. Deze dag is bedoeld als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking op alle niveaus’ op de agenda te houden.