De Boodschap
Volksgezondheid

Standards for Health Information Systems

Het ministerie van Volksgezondheid maakt hierbij bekend dat sinds 03 april 2023 het ministerie de minimale voorwaarden heeft gepubliceerd (https://gov.sr/wp-content/uploads/2023/04/minimum-requirements-health-systems.pdf) die gebruikt zullen worden binnen de gezondheidszorg informatiesystemen in Suriname.

Hiermee is wederom een steentje geplaatst om te komen tot de digitale transformatie van de zorg voor met name de eerstelijnszorg c.q. huisartsenzorg. Het ministerie doet een beroep op alle zorginstellingen en eerstelijns poliklinieken die van plan zijn een informatiesysteem aan te schaffen, om dit systeem te laten voldoen aan deze minimale voorwaarden, welke o.a. standaarden die internationaal gebruikt worden voor zorg informatiesystemen (health information systems) bevatten.

Wanneer de systemen in de diverse zorginstelling en huisartsenpraktijken aan deze minimale voorwaarden voldoen, kunnen ze makkelijker via het health information exchange platform (HIEP) informatie uitwisselen om de zorg van het individu te continueren, medicijnen te kunnen bewaken, overconsumptie te kunnen tegengaan en zal rationeel gebruik van informatie worden gestimuleerd.

Spoedig zullen de minimale vereisten worden gepubliceerd van het HIEP, waarna het ministerie zal overgaan tot certificering van huisartsen informatiesystemen voor gebruik in Suriname.

Indien er vragen en/of opmerkingen zijn t.a.v. de digitale transformatie welke door het ministerie is ingezet, kunt u gerust contact opnemen via het email-adres: is4h.suriname@gmail.com