De Boodschap
Onderwijs, Wetenschap & Cultuur

Start VOJ/VOS Hannover gemikt op oktober 2021

Het is de wens van president Chandrikapersad Santhoki dat de schoolgebouwen te Hannover opgeleverd worden voor oktober 2021. De leerlingen van het binnenland zouden dan al het komend schooljaar ingeschreven kunnen worden. Conform de wens van de president is de eerstesteenlegging voor de scholencampus gedaan op zondag 7 maart 2021. De vele sprekers tijdens het evenement noemen deze handeling een groot moment voor de leerlingen van het binnenland, in het bijzonder die van het district Para.

Bewoner Rachel Aroepa noemde de campus ‘een huis van kennis en kunde’. “We moeten de kinderen motiveren om gebruik te maken van de geboden kansen.” Vicepresident Ronnie Brunswijk is zich bewust van het belang voor een VOJ/VOS-faciliteit in die omgeving. Hij is ingenomen met het feit dat de ouders na een jaar geen duur transport hoeven te bekostigen, de leerlingen een normaal leven zullen leiden zonder te vroeg in de ochtend op te staan en de leerlingen in de nabijheid van hun ouders onderwijs op VOJ en VOS-niveau bezoeken.

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur trekt de komst van de campus samen met de vernieuwingen binnen het onderwijs. “We kunnen niet een nieuw gebouw hebben en oud onderwijs verzorgen.” De vernieuwingen zal zij vooral in verband met de COVID-19-pandemie trekken naar een internationaal niveau. De bewindsvrouw kondigde immers aan een topdiscussie te zullen leiden hierover samen met haar collegaministers van Japan en Duitsland. “We moeten ervoor zorgen dat elk kind in het systeem blijft, bloeit en zijn of haar talent kan ontwikkelen.”

Parlementsvoorzitter Marinus Bee plaatst een kritische kanttekening bij het geheel en hoopte op een goed onderhoudsplan. De gebouwen moeten volgens hem na 10, 20 jaar nog overeind staan. “In Suriname blinken we niet hierin,” zei Bee. De campus te Hannover zal in 2022 compleet opgeleverd worden.