De Boodschap
Kabinet van de President

Subcommissie Keti Koti wil meer bekendheid geven aan bijzondere Afro-Surinamers

De subcommissie Keti Koti van de Nationale Commissie Jubileumjaar (NCJ-2023) heeft in het IGSR-gebouw van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) een conferentie gehouden over succesvolle en bijzondere Afro-Surinamers. De conferentie gehouden op 23 oktober 2023 heeft als doel meer bekendheid te geven aan bijzondere personen die een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Suriname. Johan Roozer, voorzitter van de subcommissie hoopt dat hiermee een aanzet wordt gegeven tot verder onderzoek, en structurele aandacht aan bijzondere Surinamers.

Tijdens de conferentie zijn er verschillende presentaties gehouden over voornamelijk Afro-Surinamers die vanaf de slavenperiode (19e eeuw) een significante bijdrage hebben geleverd op de gebieden wetenschap, cultuur, religie, maatschappij en politiek. Een onderdeel hiervan is een schrijfproject vanuit de stichting Kinderboekenfestival. De organisatie heeft een lesbrief geproduceerd voor leerlingen van leerjaar 9 en 10 over de schrijver van Inheemse verhalen André Cirino en Dr. Sophie Redmond. Voorzitter Roozer heeft bij die gelegenheid een exemplaar in ontvangst mogen nemen. “We willen personen belichten die in de Surinaamse geschiedenis van betekenis zijn geweest. Niet alleen voor de Afro-Surinaamse groep maar voor het land”, aldus Roozer.

Lucien Karg, bekend om zijn Historiakalender, heeft de daden van verschillende verdienstelijke Afro-Surinamers van de 19e eeuw gepresenteerd. Onder andere noemt hij dr. Adolf Frederik Gravenberch naar wie de Gravenberchstraat genoemd is. Dr. Gravenberch, geboren als slaaf, werd arts en kocht zichzelf vrij in 1847. Andere succesvolle Surinamers uit die tijd die werden belicht zijn onder meer rechter Maarten Becker, geschiedschrijver Maria Vlier en Nicolaas van Meerten, leraar en bioloog.

Muziekpedagoge Mavis Noordwijk heeft in haar presentatie verschillende Surinaamse musici, dirigenten, instrumentenbouwers en muziekleraren belicht. Ze beschreef de muzikale bijdrage uit de oudere generaties zoals Johannes Nicolaas Helstone, Eddy Snijders, Johannes Kruisland, alsook jonge opkomende musici zoals Arturo Den Hartog die momenteel studeert aan het Conservatorium te Den Haag. “Wij beseffen te weinig wat het voor Suriname betekent om zulke waardevolle Surinaamse kunstenaars te hebben”, stelt Noordwijk.

Volgens NCJ-voorzitter Roozer is het zo dat de informatie van deze bijzondere Surinamers verspreid ligt in lokale en internationale musea, cultuurinstellingen, dagbladen en wetenschappelijke artikelen. “Ik vind dat deze mensen nog onvoldoende zijn belicht en dat de kennis over hen nogal beperkt is. Er is met deze conferentie een aanzet gegeven om bijzondere Surinamers meer bekendheid te geven”, aldus Roozer.