De Boodschap
Kabinet van de President

Suriname, Guyana en Brazilië schetsen gezamenlijke toekomstvisie tijdens overleg

Suriname, Brazilië en Guyana hebben een agenda opgesteld om verschillende samenwerkingsgebieden te versterken en te intensiveren. Op woensdag 28 februari 2024 heeft president Chandrikapersad Santokhi een trilateraal overleg gehad met zijn Braziliaanse ambtgenoot Luiz Inácio Lula da Silva en de Guyanese regeringsleider Mohamed Irfaan Ali. Deze bespreking, gehouden in het kader van de 46ste CARICOM-staatshoofdenvergadering had als doel de voortgang van de strategische samenwerking tussen de landen te bespreken. Twee jaar geleden hadden de buurlanden intensieve trilaterale besprekingen gehouden in Paramaribo.

Er is voornamelijk gediscussieerd over de meerwaarde van goede infrastructuur. De Braziliaanse regering heeft een plan gepresenteerd waarin zij miljardeninvesteringen inzet om de infrastructuur in het land en aan de grensgebieden met Suriname en Guyana te verbeteren. De landen hebben de intentie uitgesproken gezamenlijk hun grensgebieden te ontwikkelen, niet alleen op het gebied van infrastructuur, maar ook op andere essentiële investeringsgebieden die de productie en economieën van de drie landen moeten stimuleren.

De staatshoofden hebben ook gekeken naar hun financiële mogelijkheden en faciliteiten. Er is breedvoerig gesproken over de export van voedsel, met name vlees, en het gebruik van havens in Suriname en Guyana. Deze havens liggen dichter bij het noordelijke deel van Brazilië, met name São Paulo en Rio de Janeiro. Er is eveneens van gedachten gewisseld over energieopwekking en het delen van goedkope energie om nieuwe industrieën te ontwikkelen langs de grensstrook tussen Suriname, Guyana en Brazilië. De olie- en gassector waren ook onderwerp van bespreking, gezien hun belang voor de landen op het gebied van energievoorziening en energieveiligheid in de regio.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) benadrukt dat dit een zeer belangrijke ontwikkeling is voor de toekomst om duurzame ontwikkeling in de betrokken gebieden te stimuleren. De bewindsman onderstreept dat dit voor Suriname veel werkgelegenheid, economische ontwikkeling en productiestimulering zal betekenen, wat uiteraard voldoende inkomsten moet genereren. De drie regeringsleiders hebben afgesproken dat er in de komende maanden meerdere overlegmomenten zullen plaatsvinden om de specifieke ideeën verder uit te werken.