De Boodschap
Kabinet van de President

‘Suriname en Guyana kunnen agrarische voedselschuur binnen Caricom worden’

Welke buitenlandse schuld betalen we nu, en welke financiële voordelen heeft Suriname met haar staatshoofd aan het stuur van de Caricom? President Santokhi ging hierop nader in tijdens het bel en vraag-programma “Bel, Tak Nanga Deng Tiri Man” bij Radio SRS op 7 maart 2022. 

Als een van de voordelen van Surinames positie binnen de Caricom, toonde president Santokhi aan dat het land deel uitmaakt van de agrarische schuur van de Caricom. Samen met het Guyanese staathoofd Irfaan Ali werd deze optie bekeken, gezien de meeste landen binnen de Caricom haast geen agrarische gronden hebben.

Het plan is om gezamenlijk met Guyana grondgebieden te identificeren om deze met lokale ondernemers te exploiteren. Hierbij is het de bedoeling dat deze gebieden in aanmerking komen voor verschillende financieringen waarmee geïnvesteerd wordt in landbouwtechnologie. Het wordt dan een collectieve inspanning van het Caribisch gebied om hieraan te werken.

President Santokhi meldde dat zowel Republic Bank als de banken van Guatemala bereid zijn tegen een lage rente kapitaal hiervoor ter beschikking te stellen. Surinaamse investeerders zullen hierbij voordeel hebben. De schulden van het land kunnen worden afgelost wat de economie van het land ten bate komt.