De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale SamenwerkingKabinet van de President

”Suriname moet keihard onderhandelen voor herschikken schulden”

Suriname gaat keihard moeten onderhandelen wanneer het gaat om het herschikken van haar schulden bij internationale schuldeisers. De regering-Santokhi heeft van de vorige regering drie soorten van financiele overeenkomsten meegekregen, die allemaal terugbetaald moeten worden. Het gaat om committments op bilateraal, multilateraal en commercieel niveau. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking spreekt van een complex geheel, waarvan de verplichtingen reëel zijn. Het gaat daarbij om drie verschillende manieren van onderhandelen.

Om goed te onderhandelen is het nodig dat er buitenlandse deskundigheid wordt aangetrokken. Die buitenlandse deskundigheid komt van het internationaal Frans adviesbureau Lazard. Op een vraag of Suriname niet voldoende deskundigen heeft om het internationaal traject van onderhandelen zelf uit te voeren, zegt minister Ramdin dat Suriname wel degelijk over voldoende deskundigen beschikt. Echter, het traject dat afgelopen moet worden in termen van herstructurering en onderhandelingen is een vrij complexe. “Daarvoor heb je specialistische kennis en ervaring nodig”, aldus de bewindsman die zegt dat het niet vreemd is dat er daarvoor in de internationale omgeving assistentie wordt ingeroepen.

Hij illustreert het met een voorbeeld van Argentinie dat over vele malen meer specialisten beschikt, maar ook de assistentie van Lazard heeft ingeroepen. “Je hebt daarbuiten iemand nodig die voor jou in de bres springt en harde onderhandelingen voert.” Lazard heeft, aldus de bewindsman, bewezen wereldwijd die ervaring te hebben en succesvol te zijn. Hoewel de problematiek van Suriname anders is, gaat het om een bureau dat voor overheden werkt wanneer het gaat om schuldherschikkingen.

Minister Ramdin zegt dat de Surinaamse deskundigen als counterparts van het team van Lazard zullen meedoen in het proces om succesvol te zijn bij de schuldherschikking. Zij zullen ook ondersteunen op de andere aspecten waarvoor de regering Lazard heeft aangetrokken. De bewindsman benadrukt dat de regering nationaal en internationaal een enorme crisis heeft overgenomen. Er zijn committments gemaakt en het gaat om zakelijke en financiële belangen. In dit opzicht wordt er geen emotie getoond, “dus je gaat keihard moeten onderhandelen.”