De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Suriname ondersteunt resolutie Internationale dag van Interventionele Cardiologie

De permanente vertegenwoordiger van de Republiek Suriname bij de Verenigde Naties, ambassadeur Sunil Sitaldien, heeft namens Suriname gestemd om de ontwerpresolutie betreft Global Health and Foreign Policy te ondersteunen. Dit vond plaats op vrijdag 2 september 2022. Het hoofdthema van deze bijeenkomst was Internationale Dag voor Interventionele Cardiologie.

De toenemende ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en chronische aandoeningen van de luchtwegen vormen een bedreiging voor de menselijke gezondheid en ontwikkeling wereldwijd. Dat is reden genoeg om bijzondere aandacht aan dit thema te bieden. De gevolgen van deze toename vormen ook een zware last voor de samenleving met ernstige, sociale- en economische gevolgen.

De aangenomen resolutie welke Suriname ondersteunt buigt zich over de prioriteiten en de uitdagingen van de gezondheid van de mens. Het besluit is genomen om jaarlijks op 16 september de Internationale dag voor Interventionele Cardiologie te herdenken. In deze resolutie wordt eveneens de leidende rol van de Wereldgezondheidsorganisatie ondersteund bij het bevorderen van wereldwijde acties tegen niet-overdraagbare ziekten, en de noodzaak voor die organisatie om te blijven samenwerken met regionale- en internationale organisaties om de impact van niet-overdraagbare ziekten effectief te verminderen.

De Inter-Agency Task Force van de Verenigde Naties heeft onder andere als taak, de niet-overdraagbare ziekten te voorkomen en te bestrijden en boekt door gezamenlijke inspanningen vooruitgang om de volksgezondheid te bevorderen. Opmerkelijk is dat interventionele cardio- angiologie de gezondheid verbetert, de levensverwachting verhoogt en daarmee de kwaliteit van leven verbetert.

In het kader hiervan doet de Verenigde Naties een beroep op alle lidstaten en organisaties binnen hun systeem alsook andere mondiale-, regionale- en sub-regionale organisaties en andere relevante belanghebbenden, waaronder het maatschappelijk middenveld, niet-gouvernementele organisaties, de particuliere sector, de academische wereld en individuen om jaarlijks de Internationale Dag voor Interventionele Cardiologie op een passende wijze en in overeenstemming met nationale prioriteiten te herdenken.