De Boodschap
Kabinet van de President

Suriname ontvangt financiële injectie van China

Om de gevolgen van de Covid-19-pandemie het hoofd te bieden heeft Suriname een financiële injectie gekregen van de Volksrepubliek China. De middelen zijn bestemd voor de aanschaf van anti-pandemische en medische benodigdheden, waarbij Suriname een aandeel ontvangt met een waarde vertegenwoordiging van 200.000 USD. De ondertekening van de overhandigingsovereenkomst heeft plaatsgevonden op 2 november 2022, op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Naast Suriname zijn ook enkele Caribische staten in aanmerking gekomen voor deze donatie. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken noemt de donatie een van importante relevantie, omdat deze bestemd is voor de publieke gezondheidszorg. Hij spreekt zijn waardering uit voor de geste vanuit China, die hiermee vriendschappelijkheid en behulpzaamheid toont.

Ambassadeur Han Jing zegt dat dit een gebaar is die van belang is voor de instandhouding van de vriendschappelijke relatie tussen China en Suriname. Hij geeft verder aan dat China het van cruciaal belang vindt om bevriende naties te ondersteunen bij het herstel van de impact die Covid-19 heeft gehad op economieën en hun gezondheidszorg. De diplomaat hoopt dat mede dankzij deze injectie het Covid-19 virus volledig de kop ingedrukt wordt in Suriname.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt zeer verheugd te zijn met de ondersteuning. “Het staat als een paal boven water dat ontwikkelingslanden, die een fragiele economie en gezondheidszorg hebben, het meest de impact zullen voelen van Covid-19.” De functionaris zegt dat deze donatie het ministerie zal helpen om in te spelen om de huidige noden binnen de gezondheidszorg te lenigen.