De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Suriname verstevigt relatie met Staat Pará van Brazilië

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft op zondag 6 augustus 2023 heeft een beleefdheidsbezoek gebracht aan Gouverneur Helder Zahluth Barbalho van de Staat Pará, in de marge van zijn deelname aan de 4e Summit van de Amazone Cooperation Treaty Organizaton (ACTO) in Belém, Brazilië.

Tijdens het onderhoud heeft de minister Albert Ramdin de felicitaties overgebracht aan de Gouverneur voor de goede organisatie van de Summit. Het belang van de hoofdstad Belém do Pará, als een belangrijke hub voor Suriname voor wat betreft Personen-en Goederenverkeer, werd besproken. Voorts kwam aan de orde dat er in zowel de Staat Pará als in Suriname gevestigde samenlevingen actief deelnemen in de commerciële sector door een bijdrage te leveren aan, onder andere, de economische sector. Pará staat bekend onder de Surinamers die textiel en schoeisel aanschaffen voor toeristische aangelegenheden.

Minister Ramdin gaf aan dat het belangrijk is om een actieve samenwerking op bestuurlijk niveau te onderhouden voor de verdere facilitering van deze samenwerking. De Surinaamse bewindsman stelde voor om eveneens op technisch niveau een samenwerking aan te gaan met de Staat Pará en dat de wederzijdse relatie verdiende verder uitgebouwd te worden in het bijzonder op het gebied van toerisme, transport en economische handel, export van rijst en gezamenlijk de uitdagingen die worden ervaren. In dit kader is de Gouverneur van Pará uitgenodigd om een bezoek te brengen aan Suriname.

Minister Ramdin bracht vervolgens ook een bezoek aan het Braziliaans bedrijf Transpetro International BV, een 100% dochteronderneming van Petrobras, die interesse heeft getoond voor samenwerking met Suriname, met name Staatsolie. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in exploitatie van terminals, olie- en gaspijpleidingen en het exploiteren van meer dan 8.500 kilometer pijpleidingen in Brasilia. Minister Ramdin zal het contact leggen tussen Staatsolie Suriname en Transpetro om na te gaan welke mogelijkheden er zijn en eventueel een samenwerking met landen van het Caraïbisch gebied op het gebied van gas.

Bij het onderhoud was eveneens aanwezig de minister van Inheemse Volkeren van Brazilië, Sônia Guajajara. De BIBIS-bewindsman werd vergezeld door de minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), de ambassadeur van Suriname in Brasilia, Angeladebie Ramkisoen en de Consul-Generaal van de Republiek Suriname in Belém, Wendell Alfons, onder wiens jurisdictie de Staat Pará valt.