De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

USAID opent na 40 jaar weer kantoor in Suriname

De United States Agency for International Development (USAID), heeft na 40 jaren weer een kantoor geopend in Suriname. Deze faciliteit is ondergebracht in het gebouw van de Amerikaanse ambassade. De opening ging op maandag 19 juni 2023 gepaard met de onthulling van een plaquette. Deze handeling werd verricht door de Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

USAID is een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse federale overheid dat primair verantwoordelijk is voor het beheer van civiele buitenlandse hulp en ontwikkelingshulp. Deze organisatie ondersteunt middels programma’s lage-inkomenslanden op verschillende gebieden, waaronder programma’s die zich richten op het welzijn van jongeren en het bestrijden van armoede.

Minister Ramdin geeft aan dat de opening van een USAID-kantoor in Suriname een positief teken is. Dit betekent volgens hem dat de huidige relatie met de organisatie verder verbeterd zal worden. “Ons land heeft reeds een goede samenwerking met USAID in termen van projecten op het gebied van landbouw, volksgezondheid, milieu en investeringen, maar ook bij de overstromingen”, stelt de BIBIS-minister. Hij merkt op dat Suriname ondersteuning heeft ontvangen in de vorm van technische bijstand, welke helpt bij de voorbereidingen voor verbetering in de leefomstandigheden van de samenleving. Deze fondsen zullen ingezet worden op de ministeries en organisaties. De minister zegt verder dat USAID op het westelijk halfrond een van de instanties is met enorm veel potentie. “En Suriname zal heel goed gebruikmaken daarvan.”

In zijn toespraak benadrukte ambassadeur Faucher het belang van een USAID-kantoor in Suriname. Hij kijkt tevens uit naar ondersteuning voor de ambassade in haar ontwikkelingswerk. Met de komst van USAID zullen er programma’s uitgevoerd worden op verschillende gebieden, met name landbouwontwikkeling, energie en ontwikkeling van de particuliere sector. Volgens de diplomaat zal USAID blijven samenwerken als gelijke partner om de relatie te verdiepen en de wederzijdse samenwerking tussen de twee naties te bevorderen.