De Boodschap
Volksgezondheid

Volksgezondheid: Blijf af van E-sigaretten (oftewel vapen)

In november 2019, werden 1299 gevallen van longletsel geassocieerd met het gebruik van E-sigaretten en/of vapen. Dit werd vanaf 8 oktober 2019 gemeld door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Volgens de laatste resultaten uitgegeven op 10 december 2019 door de CDC, is het aantal gestegen naar 2409 gevallen. Hierbij zijn tweeënvijftig (52) sterfgevallen bevestigd uit 26 staten op het Amerikaans grondgebied. De mediane leeftijd van overleden patiënten is 52 jaar, variërend van 17 tot 75 jaar oud, waarvan zeventig procent van de patiënten van het mannelijk geslacht is.

De meeste patiënten melden een geschiedenis van het gebruik van producten die tetrahydrocannabinol (THC) bevatten. THC is de chemische stof die de psychologische en fysiologische effecten gelijk aan dat van marihuana veroorzaakt.

Op dit moment hebben de Food and Drug Administration (FDA) en CDC de oorzaken van longletsel in deze gevallen niet gelinkt met de chemische stof THC en de enige overeenkomst tussen deze gevallen is dat patiënten het gebruik van E-sigaretten of vape melden. Deze uitbraak kan meerdere oorzaken bevatten, daarom worden verschillende stoffen en product bronnen nader onderzocht. CDC blijft mensen aanbevelen om af te zien van het gebruik van E-sigaretten of producten die nicotine bevatten, dit vanwege onder andere de eerdergenoemde nadelige effecten.

E-sigaretten en vapen mogen nooit worden gebruikt door jongeren, jongvolwassenen of zwangere vrouwen. Het is geen veilig tabaksproduct vanwege het feit dat het gepaard gaat met veel gezondheidsrisico’s. Volgens de Global Youth Tobacco Survey van 2016 hadden 7.4% jongens en 4.6% meisjes tussen de leeftijdsklasse van 13 en 15 jaar e-sigaretten gebruikt.

Conform art 13 van de Tabakswet (S.B. 2013 no. 39) van Suriname is het importeren van E- sigaretten en andere tabaksproducten verboden. Indien de producten het land toch worden binnengehaald is er sprake van illegale handel of te wel smokkel. De industrie voegt smaakstoffen en aroma’s toe aan de vloeistoffen bestemd voor E-sigaretten en doet jongeren geloven dat deze minder of niet schadelijk zijn. Dit is misleiding, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat de damp van een e-sigaret bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Het inademen van deze stoffen kan behalve de luchtwegen irriteren of beschadigen ook andere zeer ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kanker.

Het ministerie van Volksgezondheid van Suriname werkt intensief met andere ministeries zoals het ministerie van Justitie en Politie (JusPol), het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) en het ministerie van Financiën om illegale handel tegen te gaan.

Ook werkt zij aan de bewustwording van de gemeenschap middels het ontwikkelen van communicatieboodschappen om het gebruik van tabak en tabaksproducten te minimaliseren of elimineren. Hiervoor is het noodzakelijk gebleken de tabakswet te wijzigen. Het ministerie is op dit moment hard bezig deze wijzigingen goedgekeurd te krijgen in de Nationale Assemblee.

Het doel hiervan is om voornamelijk jongeren en de niet roker te beschermen en de roker ontmoedigen te roken.

Jongeren kies voor een gezond leven, blijf af van e- sigaretten!!!