De Boodschap
Natuurlijke Hulpbronnen

Weer missie NH en EBS naar Godo Olo voor bewustwording

‘Vanuit de feedback van onder andere de vrouwen blijkt dat het verhaal begrepen is’

 Zuinig omgaan met stroom, het koesteren van de hernieuwbare energievoorziening, de essentie van betalen voor stroom alsook de betaling van installatiekosten. Dit zijn enkele onderwerpen waarover de gemeenschap van het dorp Godo Olo is voorgelicht. Van 15 – 17 augustus vertoefde een missie bestaande uit functionarissen van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) in het dorp Godo Olo voor het verzorgen van bewustwordingssessies rond de energievernieuwing.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het hybride zonne-energiesysteem, bestaande uit zonnepanelen, batterijen voor energieopslag en een generator die de gemeenschap van 1×24 uur stroom zal voorzien. Dit terwijl er vooralsnog voor enkele uren per dag stroom wordt geleverd middels een dieselgenerator.

Volgens Nancy Wijngaarde, functionaris van de Ministeriële Plan Unit (MPU) NH en tevens trekker van het energieproject te Godo Olo is er spaken van een geslaagde awareness missie. “De missie had een driedelige aanpak; de kinderen, vrouwen en mannen werden elk apart voorgelicht’, geeft Wijngaarde aan. ‘Vanuit de feedback van onder andere de vrouwen blijkt dat het verhaal begrepen is. Ook is de toezegging voor sociale verantwoordelijkheid gedaan’, vervolgt de NH-functionaris.

Met de lessons learned en verzamelde data van de missie, zal verder worden ingespeeld op de bewustwording rond de hernieuwbare energievoorziening te Godo Olo.

Binnen afzienbare periode zal het solar-project dat gefinancierd is door de Inter American Development Bank (IDB) worden opgeleverd. Drie maanden na de oplevering zal het oude netwerk ophouden te bestaan.