De Boodschap
Volksgezondheid

Wereld Anti-Drugsdag 2023: “Mensen eerst: stop stigma en discriminatie, versterk preventie”

Drugsprobleem is een complex probleem dat wereldwijd miljoenen mensen treft. Veel mensen die drugs gebruiken, worden geconfronteerd met stigmatisering en discriminatie, wat hun fysieke en mentale gezondheid verder kan schaden en hen ervan weerhoudt toegang te krijgen tot de hulp die ze nodig hebben. Het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) erkent het belang van een mensgerichte benadering van het drugsbeleid, met de nadruk op mensenrechten, mededogen en empirisch onderbouwde praktijken.

De Internationale Dag tegen Drugsmisbruik en Illegale Handel, of Wereld Anti-Drugsdag, is elk jaar op 26 juni met het doel actie en samenwerking te versterken voor het bereiken van een wereld zonder drugsmisbruik. Het doel van de campagne van dit jaar is om: -De samenleving bewust te maken van het belang om mensen die drugs gebruiken met respect en empathie te behandelen; -het bieden van evidence-based gebaseerde, vrijwillige diensten voor iedereen; alternatieven voor straf aanbieden; -prioriteit geven aan preventie; en leiden met mededogen. De campagne heeft ook tot doel het stigma en de discriminatie van mensen die drugs gebruiken te bestrijden door respectvolle en niet-veroordelende taal en attitudes te promoten.

Wereld Anti-Drugsdag dit jaar is ook bedoeld om: bewustwording te creëren over de negatieve impact van stigmatisering en discriminatie van mensen die drugs gebruiken en hun families; mensen die drugs gebruiken bewust maken van de aids- en hepatitisepidemieën en preventieprogramma’s voor hiv en hepatitis uitbreiden en versterken; bevorderen van evidence-based gebaseerde, vrijwillige dienstverlening voor alle mensen die drugs gebruiken; voorlichting geven over stoornissen in het drugsgebruik, beschikbare behandelingen en het belang van vroegtijdige interventie en ondersteuning; pleiten voor alternatieven voor gevangenisstraf voor drugs gerelateerde misdaden, zoals behandeling en dienstverlening in de gemeenschap; het tegengaan van stigma en discriminatie door respectvolle en niet-oordelende taal en attitudes te promoten; jongeren en gemeenschappen in staat stellen drugsgebruik en -verslaving te voorkomen.

De Nationale Anti-drugs Raad is verantwoordelijk voor het drugsbeleid in ons land. Samen met de stakeholders zal aandacht besteed worden aan deze dag. In het bijzonder wordt in samenwerking met de afdeling Basic Life Skills van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de Stichting Liefdevolle Handen SADD-activiteiten uitgevoerd op geselecteerde pilotscholen. SADD staat voor Students Against Destructive Decisions. Deze activiteiten richten zich niet alleen op het voorkomen van alcohol en drugsgebruik op scholen maar ook om de adolescenten te leren juiste keuzes te maken voor hun toekomst.

Daarnaast is er voortzetting van de reguliere activiteiten in de ngo’s en GO rehabilitatie-instellingen en overige dienstverleners die zich inzetten voor preventie, in het bijzonder voorlichting, alsook hulpverleners die vooral straatwerk verzetten onder de doelgroep. In verband met de Wereld Anti-drugsdag zullen de organsaties in de verslavingszorg hun individuele activiteiten organiseren binnen de haalbaarheid in hun financiële draagkracht.