De Boodschap
Volksgezondheid

Wereld Nieren Dag 2022 – 10 maart

Wereld Nieren Dag is een internationale bewustwordingsdag om mensen bewust te maken van het belang van onze nieren voor de algehele gezondheid en om de hoeveelheid en impact van nieraandoeningen en de bijbehorende gezondheidsproblemen wereldwijd te verminderen.

Het thema voor dit jaar is “Kidney Health for All: Bridge the Knowledge Gap to better Kidney care” (Niergezondheid voor iedereen: overbrug de kenniskloof naar betere nierzorg). Hiermee wordt getracht om voorlichting en bewustzijn over niergezondheid te vergroten en om de grote kenniskloof op het gebied van nierziekte op alle niveaus van nierzorg te verkleinen. Door gebrek aan kennis over nierzorg verliest men de strijd tegen nierziekte en verhoogt zich de kans op sterfte als gevolg daarvan.

Bij een verminderde nierfunctie is er sprake van nierfalen, ook wel nierinsufficiëntie of nierschade genoemd. Het lukt de nieren niet meer om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Nierfalen kan plotseling ontstaan (acuut) of langzaam en sluipend (chronisch). Chronische nierfalen komt
vaak voor en is schadelijk: 1 op de 10 volwassen mensen wereldwijd heeft het, en als het onbehandeld blijft, kan het dodelijk zijn.

Mensen met onderliggende aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten behoren tot de risicogroep. Hoewel vroege ontdekking, ziektezorg en -beheer het mogelijk maken om complicaties en sterfte te helpen voorkomen en de kosteneffectiviteit en duurzaamheid te verbeteren, blijft het aantal dialyse patiënten en sterfte aan nierfalen jaarlijks toenemen. Patiënten
met een nierziekte – inclusief degenen die afhankelijk zijn van dialyse en transplantatie – moeten de nodige voorlichting en ondersteuning krijgen.

Voor het behouden van gezonde nieren is het noodzakelijk zich te houden aan een gezonde levensstijl, zoals voldoende groente en fruit eten, weinig zout eten, veel (water) drinken, voldoende bewegen (minimaal 150 minuten per week), en het vermijden van alcohol en tabak.

In verband met Wereld Nieren Dag 2021, heeft het ministerie van Volksgezondheid, met name de. afdeling NCD op het Bureau Openbare Gezondheidszorg een bewustwordingsfilmpje ontwikkeld, dat te vinden is op de facebook en webpagina’s van het ministerie en BOG. Daarnaast ondersteunt het
ministerie een voorlichtings- en preventie activiteit van het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC), welke vandaag (donderdag 10 maart) plaatsvond op het terrein van het NNC van 07.30-10.00u.