De Boodschap
Kabinet van de President

Winston Wilson: “Hervormd onderwijs en sterk MKB cruciaal voor ontwikkeling”

Het Diaspora Instituut Nederland (DIN) en de Tabto Group NV zijn het beide met elkaar eens dat Surinaamse diaspora een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van het vaderland. De twee organisatie, die op maandag 21 augustus het “Wi Na Wan” diasporaseminar organiseren, hebben tot doel om samen gebieden te identificeren om ontwikkeling voor Suriname te bewerkstelligen. Zo zijn reeds drie sectoren in kaart gebracht, te weten: onderwijs, capaciteitsversterking en industrialisering. Volgens Winston Wilson, Senior Partner van de Tabto Group, acht deze organisatie het belangrijk dat Suriname over een sterk midden- en kleinbedrijf (MKB) en daarmee een krachtig bedrijfsleven beschikt.

“We weten uit ervaring dat in een goed draaiende economie het bedrijfsleven de motor is. Op dit moment is in Suriname helaas de overheid nog de motor van de economie. Die balans moet nog komen, dus ons midden- en kleinbedrijf moet sterker worden en veel meer groeien.” Wilson zegt dat er hiervoor exportmogelijkheden en nieuwe productietechnieken nodig zijn. In dit alles speelt het onderwijs een cruciale rol. Behalve dat jongeren voor nieuwe sectoren – zoals de opkomende olie- en gasindustrie, klaargemaakt moeten worden – moet het onderwijs ook zodanig afgestemd worden op de behoefte. “Het heel onderwijssysteem moet aangepast worden aan de behoefte die we op dit moment in Suriname hebben”, zegt Wilson, die net als DIN-voorzitter John Brewster bestuurskundige is.

Hij legt uit dat er landen zijn die een Diaspora Engagement Policy (beleid om diaspora te betrekken bij de ontwikkeling) hebben ontwikkeld, waarbij goederen worden geproduceerd die afzet vinden bij diaspora in het buitenland. “Dat is een manier hoe je met diaspora kan samenwerken”, zegt Wilson. Een vereiste is echter ook dat het bedrijfsleven voldoet aan internationale standaarden. In dit kader wijst Wilson op de huidige Nationale Risico Analyse (NRA) en compliance-regels waaraan Suriname moet voldoen en wetgeving in orde moet maken om blacklisting te voorkomen. “Als dat niet gebeurt kan je internationaal geen zaken meer doen; niet met diaspora en ook niet met internationale organisaties.

De Tabto Group is daarom bij verschillende initiatieven betrokken om transparantie en goed bestuur tot stand te helpen brengen en daarmee ook het bedrijfsleven helpen ontwikkelen. Hij meent dat er zeker met ondersteuning van diaspora de capaciteit van de sector naar een hoger niveau gebracht kan worden. Wilson is ervan overtuigd dat Surinaamse diaspora hart heeft voor het land. Dit staaft hij met de sociale steun van familie uit het buitenland en het feit dat Surinamers vanuit Nederland op vakantie komen ofschoon de ticketprijs een van de hoogste ter wereld is. Het geeft volgens hem ook aan dat de diaspora wil helpen het land op te bouwen. “Dus we moeten de diaspora veel beter gaan benutten om bepaalde basiszaken in Suriname goed geregeld te krijgen.”

Registratie voor het seminar kan op: http://events.tabtogroup.com/