De Boodschap
Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

‘Wroko Foe Mek Moni’ voortgezet in district Para

In het kader van het landelijk project “Wroko Foe Mek Moni”, dat door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) wordt uitgevoerd, hebben 49 personen in het district Para op 18 januari 2024 een aanvang gemaakt met het volgen van de vaktrainingen Electro Huisinstallatie en Gawasa. De participanten zijn afkomstig uit de omgeving La Vigilantia te Paranam. Deze vaktrainingen worden kosteloos aangeboden en hebben een tijdsduur van 4 maanden waarbij de lessen 2 keer per week worden verzorgd. Het project stelt personen in de gelegenheid om een vak te leren met de bedoeling hen zelfredzaam te maken. Ook andere gebieden in het district zullen worden aangedaan.

Minister Steven Mac Andrew was ingenomen met het aantal deelnemers en is blij dat er ook een aantal vrouwen deelneemt aan de trainingen. Hij heeft hen opgeroepen om zich 100% in te zetten, zodat zij allen de trainingen met succes kunnen afronden. Hun inzet zal resulteren in succes en betere kansen als werknemer of micro- ondernemer op de arbeidsmarkt. De bewindsman gaf aan, dat om duurzame ontwikkeling te realiseren in Para en natuurlijk in het geheel land, investeringen in de ontwikkeling van burgers noodzakelijk is. De participanten hebben nu de kans om zich te bewijzen door zich in te zetten om succesvol de training te doorlopen.

Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur Arbeidsmarkt op het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ), sprak over de mogelijkheden en ontwikkelingskansen die de participanten zullen hebben na afronding van de trainingen. Zij hebben nu de ruimte om een betere basis te leggen voor meer succes. Joyce Lapar, directeur van de SAO heeft aangegeven, dat de participanten na het afronden van de vaktrainingen hun huidige situatie kunnen verbeteren door als vakdeskundige aan de slag te gaan en inkomsten te genereren. Ook de opgedane kennis kunnen zij verder ontwikkelen. Zij heeft hen aangemoedigd om zoveel mogelijk alle lessen te volgen en elkaar te motiveren. Lapar verwacht de nodige inzet, discipline en participatie van alle cursisten bij deze unieke gelegenheid.

De uitvoer van dit landelijk project is vastgesteld op 18 maanden waarbij onder andere ook de vaktrainingen Autobody repair, Lassen module-1, Automontage, Textiele werkvormen, Verpleegassistent, Webdevelopment, Micro shading, Kapperstraining-A, Manicure en Pedicure zullen worden aangeboden.