De Boodschap
Kabinet van de President

45ste Staatshoofdenmeeting in het licht van 50 jaar Caricom

Staatshoofden en regeringsleiders van de Caricom hebben op 4 juli 2022 tijdens het Caricom-voorzitterschap van president Chandrikapersad Santokhi bomen in de Cultuurtuin geplant ter herdenking aan de oprichting van de regionale organisatie. Hiermee werd tevens de aanloop gegeven naar de viering van het 50-jarig bestaan van de regionale organisatie op 4 juli 2023. De Caricomleiders komen in het licht van dit heugelijk feit deze week op Trinidad and Tobago bijeen voor de 45ste regulerie Heads of Government of the Caribbean Community. President Chandrikapersad Santokhi is in de avond van zondag 2 juli aan het hoofd van een delegatie naar het eiland vertrokken.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) deelt mee dat deze staatshoofdenconferentie op Dominica gehouden zou worden, aangezien de Dominicaanse premier Roosevelt Skerrit op het punt staat deze functie te bekleden. Echter is er vanwege het bijzondere karakter van de meeting afgesproken dat deze wordt gehouden in het land waar de oprichting heeft plaatsgevonden. Het Verdrag van Chaguaramas dat ten grondslag ligt aan de oprichting van de Caribische Gemeenschap is op 4 juli 1973 namelijk in Chaguaramas, een stadje in het noordwesten van Trinidad, getekend.

Naast het 50-jarig bestaan van de landenorganisatie zal er volgens minister Ramdin een substantiële agenda afgewerkt worden, en president Santokhi zal op een aantal terreinen ook de nodige interventies plegen. De bewindsman legt uit dat er ook een eind komt aan het lidmaatschap van het staatshoofd in het Bureau van de Caricom. De president zal met collega’s van gedachten wisselen over de situatie op Haïti, milieuvraagstukken en klimaatcrisis. De Amerikaanse buitenlandminister Anthony Blinken zal ook aanwezig zijn. Verder zijn ook de president van Rwanda en de premier van Zuid-Korea uitgenodigd. President Santokhi zal met de laatstgenoemde bilaterale gesprekken voeren op het gebied van de agrarische sector, energie en milieu.

Minister Ramdin zegt dat milieu een cruciaal onderdeel van de agenda zal zijn vanwege het feit dat de Caricom – met de COP28 Klimaatconferentie in Dubai in aantocht – een standpunt moet innemen over klimaatverandering en -crisis. “Daar zal veel aandacht aan besteed worden”, aldus de regeringsfunctionaris, die verder laat optekenen dat er ook gesproken zal worden over hervorming van de wereldwijde financieringsmodaliteiten met betrekking tot het ondersteunen van met name landen met hoge schulden alsook landen met een klimaatproblematiek. De Barbadiaanse premier Mia Mottley heeft recentelijk samen met de Franse president Emmanuel Macron een global summit over het overstappen naar een nieuw financieringssysteem. Suriname heeft hieraan ook deelgenomen.