Suriname is van 6 – 9 mei gastheer van de 8ste International Cooperation Conference van de Associatie van Caribische Staten (ACS). Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) noemt dit het momentum om de 25 lidlanden bij elkaar te brengen om van gedachten te wisselen over het proces naar een sterkere groter Caribische regio. De ACS is immers een adviesvereniging van landen gecentreerd rond het Caribische bekken. De organisatie werd opgericht met het doel om overleg, samenwerking en gecoördineerde actie tussen alle landen van het groter Caribische gebied te bevorderen.
Minister Ramdin noemt de ACS een functioneel integratiesysteem net zoals het Centraal Amerikaans Integratie Systeem (SICA). Daarin ligt volgens hem ook het verschil met de Caricom. Wat wel niet gedaan wordt, is de landen zodanig bij elkaar te brengen, dat de integratiesystemen afzwakken. Binnen elk van de integratiesystemen hebben de landen hun eigen onafhankelijke positie. Echter moet volgens de bewindsman de sterke samenwerking functioneler worden. Dat momentum komt met de conferentie in Suriname. “In termen van het leven beter maken voor de Caribische samenlevingen. Als we dat kunnen doen, kunnen we een regionale gemeenschap van 250 miljoen mensen creëren, een eigen markt en minder onafhankelijk zijn.”
Een van de activiteiten tijdens de 8ste ACS-conferentie is de ministeriele bijeenkomst vanwege het feit dat Suriname ook de huidige voorzitter is van de ACS 25 leden tellende Ministerie Raad en vanwege deze functie dus ook de conferentie organiseert. De focus van de raad is gericht op het bespreken van de huidige uitdagingen in de wereld zoals de covidpandemie, de oorlog in Oekraïne, het conflict in het Midden-Oosten en de gevolgen van de klimaatverandering. “We gaan ons op die manier buigen over het nieuwe pad dat we moeten bewandelen op weg naar duurzame ontwikkeling, groei en toename van productie als basis voor een veerkrachtige economie”, aldus minister Ramdin. Ook de kwestie van carbon kredieten zal gesproken worden. Het gaat volgens de bewindsman om het bespreken van nieuwe gebieden om een sterkere economie te creëren.
De aanstaande ACS-bijeenkomst is tevens een voorbereiding op de bijeenkomst van Small Island Developing States (SIDS Conference) eind mei op Antigua en Berbuda en de klimaatconferentie COP29 later dit jaar in Azerbeidzjan. Minister Ramdin: “Al deze bijeenkomsten zijn deel van het proces dat de wereld zal volgen op weg naar een meer duurzame, structurele en lange termijn economie waarin eenieder op een gelijkwaardige en rechtvaardige manier kan gedijen. Dat gaan we ook in Suriname doen door de 25 landen bij elkaar brengen.” Volgens de BIBIS-bewindsman zal er gefocust worden op verschillende gebieden, en wel op een zodanige manier dat de landen elkaar ondersteunen in het creëren van een sterke economie in het groter Caribisch gebied.
Naast de ministeriele bijeenkomst zal er tijdens de conferentie ook een Business Forum plaatsvinden; een meeting tussen organisaties uit het bedrijfsleven om het versterken van de handel te bespreken. Minister Ramdin zegt dat er tal van kansen zijn om aan te grijpen op het gebied van handel. “Het gaat om netwerken.” Deel van het Business Forum is een twee-daagse beurs, waarbij zakenorganisaties de gelegenheid zullen hebben hun producten en diensten te presenteren. “Dit zal hopelijk resulteren in echt zakendoen en bedrijven direct stimuleren.” Het is ook de bedoeling om met het forum invulling te geven aan het samenwerken tussen de ACS en de private sector. Minister Ramdin noemt het bedrijfsleven een belangrijk deel van economie, maar meer nog de motor voor economische vooruitgang.
Suriname is vanaf de oprichting van de ACS in Cartagena, Colombia, lid van deze organisatie. Het land heeft volgens minister Ramdin altijd zijn bijdrage geleverd aan activiteiten binnen ACS-verband en is daarmee actief lid. Suriname heeft verschillende posities bekleed. “Onze betrokkenheid is er altijd een geweest van bijdragen en ondersteunen”, zegt de bewindsman. Het unieke is ook dat Suriname sterke banden heeft met landen binnen de ACS en tegelijk ook lid is van de Caricom.