De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Ambassadeur Van der Zwan belicht relatie Nederland-Suriname

Het Surinaams Diplomaten Instituut (SDI) heeft zijn vierde lezingencyclus achter de rug. In deze editie van de reeks lezingen door diplomaten van bevriende naties was het op dinsdag 1 augustus 2023 op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) de beurt aan de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan. Hij maakte zijn gehoor deelgenoot van het buitenlandbeleid van het Koninkrijk der Nederlanden en belichtte ook de bilaterale betrekkingen met Suriname. “De relatie tussen Nederland en Suriname ontwikkelt zich zeer goed op zowel het politiek-economisch, maatschappelijk als het cultureel vlak.”

 “Nederland is de regionale partner in dit deel van de wereld. Vandaar dat ik zeg: “Wij zijn Het Koninkrijk der Nederlanden, daar horen dus ook de Caribische delen bij”, aldus de ambassadeur. Hij stond ook stil bij de kwestie rond het resterende deel van de ontwikkelingshulp waar Suriname nog recht op meent te hebben. De diplomaat gaf aan dat er tussen de overheden van beide landen is overeengekomen dat een deel van het geld zal worden gestopt in het verbeteren van de gezondheidszorg, met name het oprichten van een zorgautoriteit. Het ander deel is bestemd voor een productiestimuleringsfonds om de Surinaamse economie te versterken, in het bijzonder de kleine en middelgrote ondernemingen.

Ambassadeur Van der Zwan concludeert dat het Nederlandse buitenlandbeleid de afgelopen jaren is verzakelijkt. In Europa en daarmee ook Nederland is er meer aandacht ontstaan voor het beschermen van vitale belangen inclusief economische veiligheid. Deze verzakelijking heeft ook haar weerslag op de Nederland-Suriname-relatie, die in toenemende mate vanuit algemene beleidskaders wordt bekeken. De diplomaat, die binnenkort zijn loopbaan in Suriname beëindigt, is na zijn presentatie ingegaan op vragen van de aanwezigen. Vervolgens werden er presentjes uitgewisseld tussen hem en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Het SDI begon in maart dit jaar met de lezingencyclus. De bedoeling is dat deskundigen hun kennis over én ervaring in diplomatie delen met de nieuwe generatie functionarissen. Tijdens deze lezingen gaat een diplomaat die in Suriname geaccrediteerd is, in op de buitenlandse politiek van het vertegenwoordigend land en de relatie met Suriname. Ambassadeur Van der Zwan werd voorafgegaan door zijn Indonesische collega Julang Pujianto in maart, de Cubaanse ambassadeur Igor Azcuy Gonzáles in april en ambassadeur Ayerim Flores Rivas van Venezuela in mei.