De Boodschap
Kabinet van de President

Breadelicious en Foodbasket stimuleren micro-ondernemerschap

Micro-ondernemerschap is de ruggengraat van de economie. Met dit in gedachte zijn de Food Basket en Breadelicious concepten bedacht, concepten uit de private sector, maar geadopteerd door de regering ten behoeve van de gemeenschap. Julio Bhikharie, ondernemer alsook adviseur van de president,  spreekt van succesvolle concepten ter bevordering van micro-ondernemerschap en voedselvoorziening.

Het Breadelicious concept is gericht op het voorzien van het verre binnenland van brood door kleine bakkerijen op te zetten, terwijl het Food Basket concept is gericht op het voorzien in betaalbare basisgoederen. “Als we het stukje van importeur, logistiek, distributeur en eindgebruiker naar elkaar toe brengen, dan zal je in de marges kunnen consolideren. De outlethouder moet het product zelf ophalen en verpakken. Wij voorzien in een digitaal systeem ontwikkeld voor gemakkelijke voorraadbeheer en verkoop”, aldus Bhikharie.

Bhikharie benadrukt dat beide concepten reeds bestonden voor het aantreden van de huidige regering. Ze zijn door de regering geadopteerd als instrument om af te stappen van de ‘pakkettencultuur’. “We moeten ons volk voeden, dat is onze grootste zorgplicht. Daarnaast willen de mensen een stuk ondernemerschap en zelfredzaamheid bieden om zo te voorzien in hun eigen behoefte” stelt Bhikharie.  Food Basket en Breadelicious houders zijn mensen uit een buurt die worden getraind in het draaien van zo’n winkel of bakkerij. “Het belangrijkste is burgereducatie. Dat ze inzien hoe de keten in elkaar zit om een product aan de man te brengen. We zijn echter ook afhankelijk van import; het ligt wel in de bedoeling om importvervangend te gaan werken” aldus Bhikharie.

Hoewel het Breadelicious concept gericht is op het voorzien van brood in het binnenland maakt het deel uit van het schoolvoedingsprogramma. “In de kustvlakte worden elke dag verse broodjes gegeven aan de kinderen, in het verre binnenland zijn we daar creatief mee omgegaan waarbij levensmiddelenpakketten worden geleverd waarmee dagelijks voor de kinderen wordt gekookt. Samen met het Instituut van de First Lady, ruim tien bakkerijen en enkele sap- en melkproducenten zijn ongeveer veertienduizend behoeftige kinderen voorzien van schoolvoeding.   Thans is er slechts één Breadelicious bakkerij te Apoera. Het is de bedoeling uit te breiden naar andere delen van het binnenland.

De ondernemer spreekt van succes. “Niet alleen omdat we basislevensmiddelen goedkoper aan de man brengen maar ook omdat we de grotere spin-off die we wilden bereiken hebben gehaald.” Hij verwijst hierbij naar de toename van het aantal importeurs die hun prijzen op basisgoederen hebben gedropt. “In november koste een kilo aardappelen tussen de SDR60-SRD80, thans is dat veel minder” stelt Bhikharie.